ПРАТ "КИЇВСЬКА ОВОЧЕВА ФАБРИКА"

Код за ЄДРПОУ: 00849304
Телефон: (044)442-44-21, 400-84-21
e-mail: pasika@co.gks.kiev.ua
Юридична адреса: 03062, місто Київ, вул.Туполєва Академіка, будинок 12, ЛІТ.Н
 
Дата розміщення: 17.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМІТКИ ДО ФІНАНСОВЇ ЗВІТНОСТІ

1. Інформація про компанію
Випуск фінансової звітності приватного акціонерного товариства "Київська овочева фабрика" (надалі - Компанія) за рік, що закінчився 31 грудня 2017 року був затверджений 19.02.2018 року . Компанія є приватним акціонерним товариством, яке зареєстроване і має постійне місце знаходження в Україні. Юридична та фактична адреса Компанії - с. Гореничі, Києво-Святошинського району, Київської області, вул. Столична, 1А.
Компанія займається вирощуванням розсади овочевих та квіткових культур. У 2017 році в Компанії працювало 71 співробітників.
2. Принципи підготовки фінансової звітності
2.1. Основа підготовки фінансової звітності
Фінансова звітність Компанії підготовлена відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) в редакції затвердженої Радою з Міжнародних стандартів фінансової звітності (Рада з МСФЗ).
Дана Фінансова звітність була підготовлена відповідно до принципу оцінки за первісною вартістю.
Фінансова звітність представлена в українських гривнях, а всі суми округлені до цілих тисяч (UAH 000), крім випадків, де вказано інше.

2.2. Істотні положення облікової політики
Нижче описані істотні положення облікової політики, використані Компанією при підготовці фінансової звітності:
2.2.1. Перерахунок іноземної валюти
Операції та залишки
Операції в іноземній валюті первісно враховуються Компанією в її функціональній валюті за курсом, чинним на дату операції. Монетарні активи та зобов'язання, виражені в іноземній валюті, перераховуються за спот-курсом функціональної валюти, що діє на звітну дату. Всі курсові різниці включаються в звіт про прибутки і збитки.
2.2.2. Визнання виручки
Виручка визнається в тому випадку, якщо отримання економічних вигод Компанією оцінюється як вірогідне, і якщо виручка може бути надійно оцінена, незалежно від часу здійснення платежу. Виручка оцінюється за справедливою вартістю винагороди отриманої або такої, що підлягає отриманню, з урахуванням визначених у договорі умов платежу і за вирахуванням непрямих податків. Для визнання виручки також повинні виконуватися такі критерії:
Продаж товарів
Виручка від продажу товарів визнається, як правило, при відвантаженні товару, коли істотні ризики і вигоди від володіння товаром переходять до покупця.
Надання послуг
Виручка від надання послуг Компанією визнається у разі, якщо виконуються всі наступні умови:
o сума виручки може бути достовірно оцінена;
o існує ймовірність того, що економічні вигоди, пов'язані з операцією, будуть отримані підприємством;
o ступінь завершеності операції на кінець звітного періоду може бути достовірно оцінена;
o витрати, понесені при виконанні операції, і витрати, необхідні для її завершення, можуть бути достовірно оцінені.
Дивіденди
Дохід визнається, коли встановлено право Компанії на отримання платежу.

2.2.3. Податки
Поточний податок на прибуток
Поточні податкові зобов'язання (активи) за поточний і попередній періоди оцінюються за сумою, яку передбачається сплатити податковим органам (відшкодувати у податкових органів) із застосуванням ставок оподаткування та податкового законодавства України, що діють або превалюють до кінця звітного періоду.
Керівництво Компанії періодично здійснює оцінку позицій, відображених у податкових деклараціях, щодо яких відповідне податкове законодавство може бути по-різному інтерпретоване, і в міру необхідності створює резерви.

Відстрочений податок

Відстрочений податок розраховується за методом зобов'язань шляхом визначення тимчасових різниць на звітну дату між податковою базою активів та зобов'язань та їх балансовою вартістю для цілей фінансової звітності. Відстрочені податкові зобов'язання визнаються за всіма оподатковуваними тимчасовими різницями, крім випадків, коли:
- Відстрочене податкове зобов'язання виникає в результаті первісного визнання гудвілу, активу або зобов'язання, в ході угоди, що не є об'єднанням бізнесу, і на момент здійснення операції не впливає ні на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток;
- Щодо тимчасових різниць, пов'язаних з інвестиціями в дочірні компанії, асоційовані компанії, а також з частками участі у спільній діяльності, якщо можна контролювати розподіл у часі зменшення тимчасової різниці, і існує значна ймовірність того, що тимчасова різниця не буде зменшена в найближчому майбутньому.
Відстрочені податкові активи визнаються за всіма тимчасовими різницями і невикористаними податковими збитками, в тій мірі, в якій існує значна ймовірність того, що буде існувати оподатковуваний прибуток, проти якого можуть бути зараховані тимчасові різниці й невикористані податкові збитки.

Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату та зменшується в тій мірі, в якій досягнення достатнього оподаткованого прибутку, який дозволить використовувати всі або частину відстрочених податкових активів, оцінюється як малоймовірне.

Невизнані відстрочені податкові активи переглядаються на кожну звітну дату та визнаються в тій мірі, в якій з'являється значна ймовірність того, що майбутній оподатковуваний прибуток дозволить використовувати відстрочені податкові активи.

Відстрочені податкові активи та зобов'язання оцінюються за податковими ставками, які, як передбачається, будуть застосовуватися у тому звітному році, в якому актив буде реалізований, а зобов'язання погашено, на основі податкових ставок (та податкового законодавства), які станом на звітну дату були прийняті або фактично прийняті.

Поточні та відстрочені податки визнаються поза прибутком або збитком, якщо податок відноситься до статей, що визнаються в тому самому або іншому періоді поза прибутком або збитком. Отже, поточні та відстрочені податки, які відносяться до статей, що визнаються в тому самому або в іншому періоді:
а) в іншому сукупному доході, визнаються в іншому сукупному доході;
б) безпосередньо у власному капіталі, визнаються безпосередньо у власному капіталі

Податок на додану вартість (ПДВ)
Виручка, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми ПДВ, крім випадків, коли:
o ПДВ, що виник при придбанні активів або послуг, не відшкодовується податковим органом; у цьому випадку ПДВ визнається відповідно як частина витрат на придбання активу або частина статті витрат;
o дебіторська і кредиторська заборгованості відображаються з урахуванням суми ПДВ. Чиста сума ПДВ, що відшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається в дебіторську і кредиторську заборгованість, відображену в звіті про фінансовий стан.

2.2.4. Інвестиційна нерухомість
Інвестиційна нерухомість спочатку оцінюється за первісною вартістю, включаючи витрати по угоді. Після первісного визнання інвестиційна нерухомість обліковується за справедливою вартістю, яка відображає ринкові умови на звітну дату. Доходи або витрати, що виникають від зміни справедливої вартості інвестиційної нерухомості, включаються до складу прибутку або збитку за той звітний період, в якому вони виникли, включаючи відповідний вплив податку на прибуток. Справедлива вартість визначається щорічно із застосуванням моделі оцінки відповідно до рекомендацій Міжнародного комітету зі стандартів оцінки.
Визнання інвестиційної нерухомості в балансі (звіті про фінансовий стан) припиняється при її вибутті, або у випадку, якщо вона виведена з експлуатації, і від її вибуття не очікується економічних вигод у майбутньому. Різниця між чистими надходженнями від вибуття та балансовою вартістю активу визнається у звіті про прибутки та збитки за той звітний рік, в якому було припинено його визнання.
Перекласифікація в категорію інвестиційної нерухомості або з неї здійснюються тоді і тільки тоді, коли відбулася зміна в характері використання нерухомості. При переведенні з інвестиційної нерухомості в займаний власником об'єкт нерухомості умовна первісна вартість для цілей подальшого обліку являє собою справедливу вартість на момент зміни цілей використання. У разі, коли займаний власником об'єкт нерухомості стає об'єктом інвестиційної нерухомості, Компанія враховує таку нерухомість у відповідності з політикою обліку основних засобів до дати зміни мети використання.

2.2.5 Основні засоби

Основні засоби обліковуються за первісною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та / або накопичених збитків від зменшення корисності в разі їх наявності. Така вартість включає вартість заміни частин обладнання, якщо виконуються критерії визнання. При необхідності заміни значних компонентів основних засобів через певні проміжки часу Компанія припиняє визнання заміненого компоненту і визнає нові компоненти з відповідними термінами корисного використання та амортизацією. Усі інші витрати на ремонт і технічне обслуговування визнаються у звіті про прибутки і збитки в момент понесення.
Знос розраховується як зменшення вартості активів, крім землі, до їх оціночної ліквідаційної вартості, якщо така визначається, протягом всього очікуваного терміну корисного використання. Нарахування зносу починається, коли активи готові до їхнього цільового використання. Знос розраховується прямолінійним методом протягом оціненого строку корисного використання активів таким чином:
o будівлі 20 років
o споруди - 15 років
o машини та обладнання - від 2 до 5 років
o транспортні засоби - 5 років
o інструменти, прилади та інвентар - 4 роки
o інші основні засоби - 12 років
Припинення визнання раніше визнаних основних засобів або їх значного компонента відбувається при їх вибутті або у випадку, якщо в майбутньому не очікується отримання економічних вигод від їх використання або вибуття. Доходи або витрати, що виникають в результаті списання активу (розраховані як різниця між чистими надходженнями від вибуття та балансовою вартістю активу), включаються до звіту про прибутки і збитки за той звітний рік, в якому визнання активу було припинено. Ліквідаційна вартість, строк корисного використання та методи амортизації активів аналізуються наприкінці кожного річного звітного періоду і при необхідності коригуються.
Об'єкти, що знаходяться в процесі незавершеного будівництва, капіталізуються як окремий елемент основних засобів. Після завершення будівництва вартість об'єкта переноситься у відповідну категорію основних засобів. Знос на об'єкти незавершеного будівництва не нараховується.

2.2.5. Сільськогосподарська продукція
Компанія класифікує розсаду овочевих та квіткових культур в якості сільськогосподарської продукції. Сільськогосподарська продукція відображається в звіті про фінансовий стан за справедливою вартістю за вирахуванням розрахункових витрат на продаж на час збору врожаю. Для сільськогосподарської продукції, зібраної протягом звітного періоду, різниця між собівартістю і справедливою вартістю за вирахуванням витрат на продаж на момент збору врожаю включена в звіті про сукупні доходи як прибуток / (збиток) від первісного визнання сільськогосподарської продукції за справедливою вартістю.

2.2.6. Оренда
Визначення того, чи є угода орендою, або чи містить вона ознаки оренди, ґрунтується на аналізі змісту угоди. При цьому на дату початку дії договору вимагається встановити, чи залежить його виконання від використання конкретного активу або активів, і чи переходить право користування активом у результаті даної угоди.

Компанія в якості орендаря
Платежі з операційної оренди визнаються як операційні витрати у звіті про прибутки і збитки рівномірно протягом усього терміну оренди.

Компанія в якості орендодавця
Договори оренди, за яким у Компанії залишаються практично всі ризики та вигоди від володіння активом, класифікуються як операційна оренда. Платежі з операційної оренди визнаються як операційні доходи у звіті про прибутки і збитки рівномірно протягом усього терміну оренди.
.
2.2.7. Витрати на позики
Витрати за позиками відносяться на витрати в тому звітному періоді, в якому вони були понесені. Витрати за позиками містять у собі виплату відсотків та інші витрати, понесені компанією в зв'язку з залученням позикових коштів.

2.2.8. Фінансові інструменти - первісне визнання та послідуюча оцінка
i) Финансові активи
Первісне визнання та оцінка
Фінансові активи, що знаходяться у сфері дії МСФЗ (IAS) 39, класифікуються відповідно як фінансові активи, що оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток; позики та дебіторська заборгованість; інвестиції, утримувані до погашення; фінансові активи, наявні для продажу. Компанія класифікує свої фінансові активи при їх первісному визнанні.
Фінансові активи первісно визнаються за справедливою вартістю, збільшеною в разі інвестицій, що не переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, на безпосередньо пов'язані з ними витрати по угоді.
Фінансові активи визнаються, якщо Компанія стає стороною за договором щодо таких активів. Визнання фінансових активів припиняється, якщо закінчується термін дії договірних прав Компанії на грошові потоки від фінансових активів або якщо Компанія передає фінансові активи іншій стороні, не зберігаючи контроль або практично всі ризики та вигоди від активу.
Фінансові активи Компанії включають інвестиції в акції або частки інших підприємств, інвестиції в інші цінні папери, грошові кошти та короткострокові депозити, торгову та іншу дебіторську заборгованість, видані позики та інші суми до отримання.
Послідуюча оцінка
Послідуюча оцінка фінансових активів наступним чином залежить від їх класифікації:
Фінансові активи, що оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток
Категорія "фінансові активи, що оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток" включає фінансові активи, призначені для торгівлі, і фінансові активи, віднесені при первісному визнанні до категорії переоцінюваних за справедливою вартістю через прибуток або збиток. Фінансові активи класифікуються як утримувані для продажу, якщо вони придбані з метою продажу в найближчому майбутньому. Фінансові активи, що оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, враховуються в звіті про фінансовий стан за справедливою вартістю, а зміни справедливої вартості визнаються у складі доходів від фінансування або витрат по фінансуванню в звіті про прибутки і збитки. Компанія не мала фінансових активів, що оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, протягом звітних періодів, що закінчилися 31 грудня 2016 р. і 31 грудня 2017 року.
Позики та дебіторська заборгованість
Позики та дебіторська заборгованість являють собою непохідні фінансові активи з встановленими або обумовленими виплатами, які не обертаються на активному ринку. Після первісного визнання фінансові активи такого роду оцінюються за амортизованою вартістю, що визначається з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням збитків від знецінення. Амортизована вартість розраховується з урахуванням дисконтів або премій при придбанні, а також комісійних або витрат, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизація на основі використання ефективної процентної ставки включається до складу фінансових доходів у звіті про прибутки і збитки. Витрати, обумовлені знеціненням, визнаються у звіті про прибутки і збитки у складі витрат по фінансуванню.
Інвестиції, утримувані до погашення
Непохідні фінансові активи з фіксованими або обумовленими платежами та фіксованим строком погашення класифікуються як інвестиції, утримувані до погашення, коли Компанія твердо має намір і здатна утримувати їх до строку погашення. Після первісної оцінки інвестиції, утримувані до погашення, оцінюються за амортизованою вартістю, що визначається з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням збитків від знецінення. Амортизована вартість розраховується з урахуванням дисконтів або премій при придбанні, а також комісійних та інших витрат, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки.
Амортизація ефективної процентної ставки включається в звіт про прибутки або збитки як дохід від фінансування. Витрати, обумовлені знеціненням, визнаються у звіті про прибутки і збитки в склад витрат по фінансуванню. Група не мала інвестицій, утримуваних до погашення, протягом звітних періодів, що закінчилися 31 грудня 2016 року і 31 грудня 2017 року.


Фінансові активи, наявні для продажу
Наявні для продажу фінансові інвестиції включають в себе дольові цінні папери. Цінні папери в цій категорії - це такі цінні папери, які компанія має намір утримувати протягом невизначеного періоду часу і які можуть бути продані для цілей забезпечення ліквідності або у відповідь на зміну ринкових умов.
Після первісної оцінки фінансові інвестиції, наявні для продажу, оцінюються за справедливою вартістю, а нереалізовані доходи або витрати по них визнаються як інші сукупні доходи в складі резерву переоцінки фінансових інструментів, наявних для продажу, аж до моменту припинення визнання інвестиції. В періоді, в якому було припинено визнання таких фінансових активів, накопичені доходи або витрати визнаються у складі фінансового доходу (витрат). В періоді, коли інвестиція вважається знеціненою, накопичені витрати перекласифікуються з резерву переоцінки фінансових інструментів, наявних для продажу, до складу прибутку або збитку, та визнаються в якості витрат по фінансуванню. Відсотки, отримані в періоді утримання фінансових інвестицій, наявних для продажу, відображаються в якості процентних доходів за методом ефективної процентної ставки.
ii) Зменшення корисності фінансових активів
На кожну звітну дату Компанія оцінює наявність об'єктивних ознак зменшення корисності фінансового активу або групи фінансових активів. Фінансовий актив або група фінансових активів вважаються знеціненими тоді і тільки тоді, коли існує об'єктивне свідчення знецінення в результаті однієї або більше подій, що відбулися після первісного визнання активу, які мали вплив на очікувані майбутні грошові потоки по фінансовому активу або групі фінансових активів.
Свідченням знецінення можуть бути відомості про те, що боржник або група боржників зазнають суттєвих фінансових труднощів, не можуть обслуговувати свою заборгованість або не здійснюють виплату відсотків або основної суми заборгованості, а також ймовірність того, що ними буде проведена процедура банкрутства або реорганізації іншого роду.
Фінансові інвестиції, наявні для продажу
У відношенні фінансових інвестицій, наявних для продажу, Компанія на кожну звітну дату оцінює існування об'єктивних свідчень того, що інвестиція або група інвестицій піддалися знеціненню.
У разі інвестицій в інструменти капіталу, класифікованих як наявні для продажу, об'єктивні свідчення будуть включати значне або тривале зниження справедливої вартості інвестицій нижче рівня їх первісної вартості. "Значущість" оцінюється в порівнянні з первісною вартістю інвестицій, а "тривалість" - в порівнянні з періодом, протягом якого справедлива вартість була менше первісної вартості. При наявності свідоцтв знецінення сума сукупного збитку, оцінена як різниця між вартістю придбання та поточною справедливою вартістю, за вирахуванням раніше визнаного у звіті про прибутки та збитки збитку від знецінення за даними інвестиціям виключається з іншого сукупного доходу і визнається у звіті про прибутки і збитки. Збитки від знецінення з інвестицій в інструменти капіталу не відновлюються через прибуток або збиток; збільшення їх справедливої вартості після знецінення визнається безпосередньо у складі іншого сукупного доходу.
iii) Фінансові зобов'язання
Первісне визнання та оцінка
Фінансові зобов'язання, що перебувають у сфері дії МСФЗ (IAS) 39, класифікуються відповідно як фінансові зобов'язання, що оцінюються за амортизованою вартістю. Компанія класифікує свої фінансові зобов'язання при їх первісному визнанні.
Фінансові зобов'язання первісно визнаються за амортизованою, за вирахуванням (у разі позик і кредитів) безпосередньо пов'язаних з ними витрат по угоді. Фінансові зобов'язання Компанії включають торгову та іншу кредиторську заборгованість, банківські овердрафти, кредити і позики.
Подальша оцінка
Після первісного визнання фінансові зобов'язання оцінюються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки. Доходи і витрати за такими фінансовими зобов'язаннями визнаються у звіті про прибутки та збитки при припиненні їх визнання, а також у міру нарахування амортизації з використанням ефективної процентної ставки. Амортизована вартість розраховується з урахуванням дисконтів або премій при придбанні, а також комісійних або витрат, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизація ефективної процентної ставки включається до складу витрат по фінансуванню в звіті про прибутки і збитки.
Припинення визнання
Визнання фінансового зобов'язання у звіті про фінансовий стан припиняється, якщо зобов'язання погашено, анульовано, або термін його дії закінчився. Якщо наявне фінансове зобов'язання замінюється іншим зобов'язанням перед тим же кредитором на умовах, які суттєво відрізняються, такі зміни враховуються як припинення визнання первісного зобов'язання та початок визнання нового зобов'язання, а різниця в їх балансових вартостях визнається у звіті про прибутки або збитки.


iv) Справедлива вартість фінансових інструментів
Справедлива вартість фінансових інструментів, торгівля якими здійснюється на активних ринках на кожну звітну дату, визначається виходячи з ринкових цін. Для фінансових інструментів, торгівля якими не здійснюється на активному ринку, справедлива вартість визначається шляхом застосування відповідних методик оцінки. Такі методики можуть включати використання цін нещодавно проведених на комерційній основі угод, використання поточної справедливої вартості аналогічних інструментів; аналіз дисконтованих грошових потоків або інші моделі оцінки.
2.2.9. Запаси
Запаси оцінюються за меншою з таких двох величин: собівартість та чиста вартість реалізації. Собівартість запасів включає всі витрати на придбання, витрати на переробку та інші витрати, понесені під час доставки запасів до їх місця призначення та приведення їх у належний стан. Чиста вартість реалізації визначається як передбачувана ціна продажу в ході звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення виробництва і оцінених витрат на продаж
Витрати на придбання запасів складаються з ціни придбання, ввізного мита та інших податків (окрім тих, що відшкодовуються податковими органами), а також з витрат на транспортування, навантаження і розвантаження та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням запасів. Торговельні знижки, інші знижки та інші подібні їм статті вираховуються при визначенні витрат на придбання.
Витрати на переробку запасів охоплюють витрати, прямо пов'язані з їх виробництвом, наприклад оплата праці виробничого персоналу. Вони також включають систематичний розподіл постійних та змінних виробничих накладних витрат, що виникають при переробці запасів у готову продукцію.
Собівартість визначається за середньозваженим методом.

2.2.10. Зменшення корисності нефінансових активів
На кожну звітну дату Компанія визначає, чи є ознаки можливого знецінення активу. Якщо такі ознаки мають місце або якщо потрібне проведення щорічної перевірки активу на зменшення корисності, Компанія визначає оцінку очікуваного відшкодування активу. Сума очікуваного відшкодування активу або підрозділу, що генерує грошові потоки (ПГГП), - це найбільша з таких величин: справедлива вартість активу (ПГГП) за вирахуванням витрат на продаж і цінність від використання активу (ПГГП). Сума очікуваного відшкодування визначається для окремого активу, за винятком випадків, коли актив не генерує надходження грошових коштів, які в основному незалежні від надходжень, що генеруються іншими активами або групами активів. Якщо балансова вартість активу або ПГГП перевищує його суму очікуваного відшкодування, актив вважається знеціненим і списується до суми очікуваного відшкодування. При оцінці цінності від використання майбутні грошові потоки дисконтуються за ставкою дисконтування, яка відображає поточну ринкову оцінку тимчасової вартості грошей і ризики, властиві активу. При визначенні справедливої вартості за мінусом витрат на продаж враховуються недавні ринкові угоди (якщо такі мали місце). При їх відсутності застосовується відповідна модель оцінки. Ці розрахунки підтверджуються оціночними коефіцієнтами або іншими доступними показниками справедливої вартості.
Збитки від зменшення корисності (включаючи знецінення запасів) визнаються у звіті про прибутки і збитки в складі тих категорій витрат, які відповідають функції знеціненого активу.
На кожну звітну дату Компанія визначає, чи є ознаки того, що раніше визнані збитки від знецінення активу більше не існують або зменшилися. Якщо така ознака є, Компанія розраховує суму очікуваного відшкодування активу або підрозділу, що генерує грошові потоки. Раніше визнані збитки від знецінення відновлюються тільки в тому випадку, якщо мала місце зміна в оцінці, яка використовувалася для визначення суми очікуваного відшкодування активу, з часу останнього визнання збитку від знецінення. Відновлення обмежене таким чином, що балансова вартість активу не перевищує його суму очікуваного відшкодування, а також не може перевищувати балансову вартість, за вирахуванням амортизації, по якій даний актив визнавався б у випадку, якщо в попередні роки не був би визнаний збиток від знецінення. Таке відновлення вартості визнається у звіті про прибутки і збитки.

2.2.11. Грошові кошти і короткострокові депозити
Грошові кошти і короткострокові депозити в звіті про фінансовий стан включають грошові кошти в банках і в касі і короткострокові депозити з первісним строком погашення до 3 місяців.
Для цілей звіту про рух грошових коштів, грошові кошти та їх еквіваленти складаються з грошових коштів та короткострокових депозитів, згідно з визначенням вище.

2.2.12. Виплати працівникам
Заробітна плата працівників, що відноситься до трудової діяльності поточного періоду, визнається як витрати в звіті про прибутки та збитки.
Компанія зобов'язана здійснювати нарахування єдиного соціального внеску, що підлягає перерахуванню у Пенсійний фонд України. Внески Компанії до Пенсійного фонду України відносяться на витрати в тому періоді, в якому вони нараховані.

2.2.13. Резерви
Резерви визнаються, якщо Компанія має поточне зобов'язання (юридичне або фактичне), що виникло в результаті минулої події, відтік економічних вигод, який буде потрібно для погашення цього зобов'язання є ймовірним, і може бути отримана надійна оцінка суми такого зобов'язання. Якщо Компанія очікує одержати відшкодування деякої частини або всіх резервів, наприклад, за договором страхування, відшкодування визнається як окремий актив, але тільки в тому випадку, коли отримання відшкодування не підлягає сумніву. Витрати по нарахуванню резерву відображаються у звіті про прибутки і збитки за вирахуванням відшкодування.
Якщо вплив вартості грошей є істотним, резерви дисконтуються за поточною ставкою, яка відображає ризики, характерні для конкретного зобов'язання. Якщо застосовується дисконтування, то збільшення резерву з часом визнається як витрати на фінансування.

2.2.14. Прибуток на акцію
Прибуток на акцію розраховується шляхом ділення чистого прибутку, що припадає на акціонерів Компанії, на середньозважену кількість акцій в обігу протягом періоду.

3. Істотні облікові судження, оціночні значення і припущення
Підготовка фінансової звітності Компанії вимагає від її керівництва винесення суджень і визначення оціночних значень і припущень на кінець звітного періоду, які впливають на відображенні в звітності сум виручки, витрат, активів і зобов'язань. Проте невизначеність у відношенні цих припущень і оціночних значень може призвести до результатів, які можуть вимагати в майбутньому істотних коригувань до балансової вартості активу або зобов'язання, стосовно яких приймаються подібні припущення та оціночні значення.
Оціночні значення на 31 грудня 2016 р. та 31 грудня 2017 р. відповідали оціночним значенням на ці ж дати, прийнятим згідно з ПСБО України (після коригувань з урахуванням відмінностей в обліковій політиці), за винятком таких статей, оціночні значення, щодо яких не були визначені по ПСБО України:
- резерви сумнівних боргів;
- резерви на забезпечення виплат персоналу;
- фінансові активи, наявні для продажу.
Оціночні значення, використані Компанією для представлення цих сум згідно МСФЗ, відображають умови на 31 грудня 2016 р. та 31 грудня 2017 р.

Основні джерела невизначеності при розрахунку оціночних значень
Найбільш значні області, що вимагають застосування оцінок і припущень керівництва, стосуються:
- торгової та іншої дебіторської заборгованості;
- оцінки товарно-матеріальних запасів;
- строку корисного використання та ліквідаційної вартості основних засобів;
- зменшення корисності активів.

Торгова та інша дебіторська заборгованість
Дебіторська заборгованість відображається в звітності за чистою можливою ціною реалізації за вирахуванням резерву по сумнівних боргах. Резерв по сумнівних боргах розраховується на підставі оцінки можливих втрат в існуючих залишках дебіторської заборгованості. При створенні резерву керівництво враховує безліч факторів, включаючи загальні економічні умови, специфіку галузі та історію роботи з покупцем. Невизначеності, пов'язані зі змінами фінансового стану покупців, як позитивними, так і негативними, також можуть вплинути на величину і час створення резерву сумнівних боргів.

Оцінка товарно-матеріальних запасів
На кожну звітну дату Компанія оцінює товарно-матеріальні запаси на наявність надлишків і старіння запасів і визначає резерв за застарілими запасами та запасами, що повільно обертаються. Зміни в оцінці можуть як позитивно, так і негативно вплинути на величину необхідного резерву за такими запасам.

Строк корисного використання та ліквідаційна вартість основних засобів
Об'єкти основних засобів, що належать Компанії, амортизуються з використанням лінійного методу протягом усього строку їх корисного використання, який розраховується відповідно до бізнес-планів і операційних розрахунків керівництва Компанії щодо даних активів. Чинники, здатні вплинути на оцінку строку корисної служби та ліквідаційної вартості необоротних активів, включають в себе:
- зміни ступеню експлуатації активів;
- зміни обслуговування активів;
- зміна в законодавстві; та
- непередбачені операційні обставини.
Будь-який з вищевказаних факторів може вплинути на майбутні норми амортизації, а також балансову та ліквідаційну вартість основних засобів.
Керівництво Компанії періодично перевіряє правильність застосовуваних термінів корисного використання активів. Даний аналіз проводиться виходячи з поточного технічного стану активів і очікуваного періоду, протягом якого вони будуть приносити Компанії економічні вигоди.

Зменшення корисності активів
Балансова вартість активів Компанії переглядається на предмет виявлення ознак, що свідчать про наявність зменшення корисності таких активів. Якщо будь-які події або зміна обставин свідчать про те, що поточна вартість активів не відшкодується для Компанії, Компанія оцінює суму очікуваного відшкодування активів. Така оцінка призводить до необхідності прийняття низки суджень щодо довгострокових прогнозів майбутньої виручки і витрат, пов'язаних з розглянутими активами. У свою чергу, ці прогнози є невизначеними, оскільки грунтуються на припущеннях про рівень попиту на продукцію і майбутніх ринкових умовах. Наступні й непередбачені зміни таких припущень і оцінок, використаних при проведенні тестів на зменшення корисності, можуть привести до іншого результату в порівнянні з представленим у фінансової звітності.

Судження щодо застосування МСБО 29
Оскільки відповідно офіційним даним Державної служби статистики України, кумулятивний рівень інфляції за трирічний період, включаючи 2015, 2016 та 2017 роки, склав 183,6 %, перед керівництвом Товариства виникло питання необхідності проведення перерахунку показників фінансової звітності Товариства згідно з МСБО 29 за 2017 рік.
З метою прийняття відповідного рішення, керівництвом Товариства проаналізовано критерії, які характеризують показник гіперінфляції і передбачені у параграфі 3 МСБО 29, а саме:
а) основна маса населення віддає перевагу збереженню своїх цінностей у формі немонетарних активів або у відносно стабільній іноземній валюті. Суми, утримувані в національній валюті, негайно інвестуються для збереження купівельної спроможності;
б) основна маса населення розглядає грошові суми не в національній грошовій одиниці, а у відносно стабільній іноземній валюті. Ціни можуть також наводитися в цій валюті;
в) продаж та придбання на умовах відстрочки платежу здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності протягом періоду відстрочки платежу, навіть якщо цей строк є коротким;
г) відсоткові ставки, заробітна плата та ціни індексуються згідно індексу цін;
ґ) кумулятивний рівень інфляції за трирічний період наближається до 100% або перевищує цей рівень.
В той же час до уваги були прийняті додаткові характеристики, а саме фактор динаміки змін рівня інфляції. Так, рівень інфляції у 2016 році склав 12,4 %, а в 2017 році - 13,7 %. Така динаміка може бути аргументом для судження щодо невикористання норм МСБО 29 на тій підставі, що економіка України з 2016 року почала виходити зі стану глибоких інфляційних процесів.
Також було враховано, що прогноз НБУ щодо інфляції на 2018 рік становить 9,0 %, на 2019 рік - 6,5 %. а на 2020 рік - 5,0 %.
Швидке сповільнення інфляції у 2016 році дозволило НБУ понизити облікову ставку 6 разів протягом року - із 22 до 14% річних, а у 2017 році зберігати облікову ставку в інтервалі 14,0-12,5 %. Як наслідок, у 2017 році продовжувалося зниження відсоткових ставок за депозитами. Крім цього, індекс заробітної плати у 2017 році у січні, квітні, липні, серпні та жовтні складав менше 100%. Також, не можна стверджувати, що продаж та придбання на умовах відстрочки платежу здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності протягом періоду відстрочки платежу, тим паче, якщо цей строк є коротким.
Зважаючи на те, що згідно з МСБО 29 проведення перерахунку фінансової звітності є питанням судження управлінського персоналу кожної компанії керівництво Товариства прийшло до висновку, що за показниками, наведеними у підпунктах в) і г) параграфа 3 МСБО 29 економічний стан в Україні не відповідає ситуації, що характеризується гіперінфляцією, тому перерахунок показників фінансової звітності Товариства згідно з МСБО 29 за 2017 рік не є доцільним.

4. Стандарти, які були опубліковані,але ще не вступили в силу
Нижче наводяться стандарти, які були прийняті, але ще не набули чинності на дату випуску фінансової звітності Товариства. Ці нові стандарти застосовуються вперше в 2017 році та пізніше. Характер і вплив кожного нового стандарту або інтерпретації описаний нижче:

МСФЗ (IFRS) 15 "Виручка по договорам з клієнтами "
МСФЗ (IFRS) 15 був виданий у травні 2014 року та передбачає нову модель, що включає 5 етапів, яка буде застосовуватись по відношенню до виручки по договорам з клієнтами. Згідно МСФЗ (IFRS) 15 виручка визнається по сумі, яка відображає відшкодування, право на яке організація очікує отримати в обмін на передачу товарів чи послуг клієнту. Принципи МСФЗ (IFRS) 15 передбачають більш структурований підхід до оцінки та визнання виручки.
Новий стандарт по виручці застосовується по відношенню до всіх організацій та замінить собою всі діючі вимоги до визнання виручки згідно МСФЗ. Стандарт застосовується по відношенню до річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2018 року чи після цієї дати, ретроспективно в повному обсязі або з застосуванням модифікованого ретроспективного підходу, при цьому допускається дострокове застосування. Товариство оцінює вплив МСФЗ (IFRS) 15 та планує застосувати новий стандарт на відповідну дату введення в дію. Очікується, що застосування МСФЗ 15 "Виручка" не буде мати впливу на фінансову звітність Товариства, так як принципи і методи розрахунку виручки Товариства за діючим МСБО 18 "Виручка" не відрізняються від відповідних принципів і правил, визначених новим стандартом.

МСФЗ (IFRS) 16 "Оренда "
Більшість договорів оренди на теперішній час класифікуються як операційна оренда, та, відповідно, ніякі активи на зобов'язання, що пов'язані з такою орендою не відображаються у балансах компаній, що приводить до суттєвого заниження активів і зобов'язань у фінансовій звітності. По оцінках Ради з МСФЗ більш як 85 відсотків зобов'язань по оренді не відображаються в балансах компаній і, таким чином, відсутність інформації у звіті про фінансовий стан приводить до того, що користувачі фінансової звітності отримують неповну та викривлену картину фінансового стану компанії. Новий МСФЗ (IFRS) 16, який був виданий у січні 2016 року, вирішує цю проблему та суттєвим чином змінює облік у орендарів для того, щоб всі договори оренди (за невеликим виключенням) відображались у звіті про фінансовий стан.
Новий МСФЗ(IFRS) 16 є обов'язковим до застосування з 1 січня 2019 року, проте компанії можуть застосовувати його раніше цієї дати за умови, що новий МСФЗ(IFRS) 15 "Виручка" також буде застосовуватись.
Очікується, що застосування МСФЗ 16 "Оренда" не буде мати впливу на фінансову звітність Товариства, так як Товариство не має договорів оренди, в яких воно виступає в якості орендаря.


5. Доходи та витрати
5.1 Доходи
2017 2016
Виручка
-виручка від продажу товарів 12 220 16 944
-виручка від реалізації розсади та квіткової продукції 2 824 2 200
-виручка від надання послуг 790 -
Всього виручка 15 834 19 144
Інші операційні доходи
Дохід від суборенди землі 10 947 10 471
Дохід від оперативної оренди 13 225 10 319
Дохід відшкодування комунальних послуг 9 777 7 609
Прибуток від реалізації необоротних активів - 2 668
Прибуток від реалізації послуг - 2 134
Дохід від безоплатно отриманих активів - 1 226
Доходи від виконання робіт (надання послуг) - 640
Інші операційні доходи - 164
Доходи від курсової різниці 105 -
Дохід від реалізації іноземної валюти 12 -

Всього інші операційні доходи 34 066 35 231
Інші фінансові доходи
Інші фінансові доходи 3 40
Всього інші фінансові доходи 3 40
Інші доходи
Переоцінка від реалізації цінних паперів - 263

Всього інші доходи - 263

Всього доходи 49 903 54 678

5.2 Собівартість
2017 2016 2015
Собівартість реалізованих товарів 9 156 11 948 2 378
Витрати на енегроносії 1046 959 803
Заробітна плата та соціальні внески 540 400 597
Сировина і матеріали 358 375 427
Послуги 285 306 32
Амортизація необоротних активів 30 49 121

Всього 11 415 14 037 4358

5.3 Адміністративні витрати 2017 2016 2015
Послуги сторонніх організацій 1 822 7107 3 755
Заробітна плата та соціальні внески 914 837 865
Амортизація необоротних активів 222 473 1 713
Послуги зв'язку 62 56 71
Витрати на утримання офісу 56 56 39
Банківські послуги 54 43 28
Податки та збори 35 25 47
Матеріальні витрати 37 13 67
Інші адміністративні витрати 14 26
Всього 3 216 8 610 6 611

5.3 Витрати на збут
2017 2016
Транспортні послуги 1 476 1 139
Інші витрати на збут 12 1 003
Комісійна винагорода 35 58

Всього 1 523 2200

5.4 Інші операційні витрати
2017 2016
Утримання об'єктів нерухомості 21 775 17 185
Оренда землі та податок на нерухомість 15 121 10 472
Податок на землю 276 2 635
Інші операційні витрати 56 138
Операційна курсова різниця - 46
Збитки від реалізаціїї іноземної валюти - 39
Сумнівні та безнадійні борги 1 13
Всього 37 229 30 528

5.5 Фінансові витрати
2017 2016 2015
Відсотки за позиками - 148 634
Всього - 148 634

5.6 Інші витрати
2017 2016 2015
Списання необоротних активів - 2 58
Збитки від реалізації 232 - 3588
Збитки від втрати корисності необоротних активів - - 359

Всього 232 2 4 005
6. Податок на прибуток
2017 2016 2015
Відстрочений податок на прибуток - витрати (дохід) - (88) (2680)
Всього витрати (дохід)по податку на прибуток, відображений в звіті про фінансові результати - (88) (2680)

7. Основні засоби
Будинки та споруди Машини та обладнанння Транспортні засоби Інструменти прилади, інвентар Незавершене будівництво Інші основні засоби Всього
Первісна вартість
На 01/01/2017 5192 1868 451 809 3699 320 12339
Придбання 200 116 - 16 426 25 783
Вибуття 424 424
На 31/12/2017 5392 1984 451 825 3701 345 12698
Знос
На 01/01/2017 4234 1686 420 726 - 287 7353
Нарахований знос 253 62 31 18 16 380
Вибуття - 3 3
На 31/12/2017 4487 1748 451 744 - 300 7730
Залишкова вартість на 01/01/2017 958 182 31 83 3701 33 4986
Залишкова вартість на 31/12/2017 905 236 0 81 3701 45 4968


8. Інвестиційна нерухомість

31/12/2017
Залишок на 01.01.2017 року 11 187
Придбання інвестиційної нерухомості 67
Продаж інвестиційної нерухомості 294

Залишок на 31.12.2017 року 10 960

9. Запаси
31/12/2017 01/01/2017
Незавнршене виробництво 855 637
Будівельні матеріали 420 560
Готова продукція 414 215
Інші матеріали 106 82
Матеріали сільськогосподарського призначення 34 67
Малоцінні та швидкозношувані предмети 11 10
Запасні частини 15 5
Паливо 5 3
Сировина та матеріали - -
Всього запасів 1 860 1 579


10. Торгова дебіторська заборгованість
31/12/2017 01/01/2017
Торгова дебіторська заборгованість (номінальна вартість) 7 974 7 610
Резерв під зменшення корисності (206) (206)
Всього 7 768 7 404

Станом на 01 січня та 31 грудня 2017 р. торгова дебіторська заборгованість є безвідсотковою і погашається в ході звичайної господарської діяльності Компанії.

11. Авансові платежі видані
31/12/2017 01/01/2017
Аванси видані (номінальна вартість) 10 005 1 987
Всього 10 005 1987
12. Податки до відшкодування та попередні оплати по податках
31/12/2017 01/01/2017
Податок на додану вартість 162 123
162 123

13. Інша дебіторська заборгованість
31/12/2017 01/01/2017
Заборгованість за наданою фінансовою допомогою 45 307 75 550
Інша дебіторська заборгованість 93 -
Всього 45 400 75 550



14. Грошові кошти та їх еквіваленти
31/12/2017 01/01/2017
Грошові кошти в касі та на поточних рахунках в банках 249 118

249 118

Короткострокові депозити розміщуються на різні строки в залежності від потреби Компанії в грошових коштах. На такі депозити нараховуються відсотки за відповідними ставками для короткострокових депозитів.

15. Статутний капітал
Статутний капітал Компанії становить 15 100 тис. грн. (60 400 000 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн.). Статутних капітал сплачений повністю. Протягом 2016-2017 року емісія акцій на Підприємстві не відбувалась, викупу власних акцій Компанія не здійснювало.
За підсумками 2017 року дивіденди не оголошувались.





16. Інші короткострокові зобов'язання
31/12/2017 01/01/2017
Заборгованість постачальникам 524 4 648
Заборгованість за отриманою фінансовою допомогою 1 716 16 202
Податки та обов'язкові збори 1 290 1 114
Заборгованість з одержаних авансів 328 60
Заборгованість з оплати праці 9 1
3 867 22 025

17. Резерви
Резерв майбутніх виплат персоналу Всього
На 01.01.2017 року 166 464
Нараховано протягом року 533 533
Використано (294) (294)
На 31.12.2017 року 405 405


18. Доходи майбутніх періодів
31/12/2017 01/01/2017
Платежі по операційній оренді, перераховані орендарями як заставні платежі 142 112
Всього 142 112


19. Розкриття інформації про зв'язані сторони
Операції зі зв'язаними сторонами за 2017 рік включали:

Отримання послуг з діловодства Винагорода управлінському персоналу
ТОВ "Інгас-Буд" 102 -
Ключовий управлінський персонал - 108
Всього 102 108

ТОВ "Інгас-Буд" є материнсьою компанією, яка володіє 92,20335% акцій ПрАТ "Київська овочева фабрика". Інших операцій крім отриманих послуг з діловодства між Компанією та ТОВ "Інгас-Буд" не відбувалось.
Станом на 31 грудня 2017 року ключовий управлінський персонал складався з 1 керівника.


20. Фактичні і потенційні зобов'язання
Податкові ризики
Українське законодавство та нормативні акти, що регулюють сферу оподаткування та інші аспекти діяльності компаній, включаючи валютний контроль і митне законодавство, продовжують змінюватися. Положення законів і нормативних документів не завжди є чіткими і трактуються по-різному місцевими, регіональними та державними органами, а також іншими урядовими установами. Випадки розходжень у трактуванні законодавства не поодинокі. Керівництво вважає, що діяльність Компанії здійснюється в повній відповідності з законодавством, що регулює її діяльність, і що Компанія нарахувала та сплатила усі необхідні податки. У зв'язку з викладеним, Компанія не нараховувала резерв на потенційні податкові зобов'язання.

21. Фінансові інструменти та управління ризиками
Основні фінансові інструменти Компанії включають процентні кредити та позики, грошові кошти та їх еквіваленти та інші оборотні фінансові активи. Компанія має інші фінансові інструменти, як, наприклад, торгова кредиторська і дебіторська заборгованість, що виникають безпосередньо в ході її операційної діяльності. Політика Компанії не передбачає торгівлі фінансовими інструментами.
Компанії властиві кредитний ризик, ризик ліквідності та ринковий ризик.
Загальна програма управління ризиками сконцентрована на непередбачуваності та неефективності фінансового ринку України і спрямована на зменшення його потенційного негативного впливу на фінансовий стан Компанії. Вище керівництво Компанії контролює процес управління даними ризиками, а діяльність Компанії, пов'язана з фінансовими ризиками, здійснюється згідно з відповідною політикою та процедурам, при цьому виявлення, оцінка та управління фінансовими ризиками здійснюються відповідно до
політикою Групи. Підходи до управління кожним із цих ризиків представлені нижче.

Ринковий ризик
Ринковий ризик - це ризик того, що справедлива вартість майбутніх грошових потоків по фінансових інструментах буде коливатися внаслідок змін ринкових цін. Ринкові ціни містять у собі три типи ризику: ризик зміни процентної ставки, валютний ризик та інші цінові ризики. Компанії не притаманний суттєвий ризик зміни процентної ставки, оскільки вона звичайно залучає кредити за фіксованими ставками. Також Компанії не притаманні інші цінові ризики.
Валютний ризик - це ризик того, що вартість фінансового інструменту коливатиметься внаслідок змін валютних курсів. Ризик Компанії, пов'язаний зі змінами валютних курсів, стосується насамперед операційної діяльності Компанії (коли торговельна кредиторська і дебіторська заборгованість Компанії деноміновані в іноземних валютах). Проте, так як Компанія не веде активної зовнішньоекономічної діяльності, їй не притаманний суттєвий валютний ризик.

Ризик ліквідності
Компанія здійснює аналіз строків погашення активів і зобов'язань і планує свою ліквідність в залежності від очікуваних строків погашення відповідних фінансових інструментів. Потреба Компанії в коротко- і довгостроковій ліквідності здебільшого забезпечується за рахунок грошових коштів від операційної діяльності.


Кредитний ризик
Кредитний ризик - це ризик того, що контрагент не виконає своїх зобов'язань за фінансовими інструментам або за контрактом, що може призвести до фінансових збитків. Компанії властивий кредитний ризик від операційної діяльності (насамперед, за торговою дебіторською заборгованістю) та від фінансової діяльності, включаючи депозити в банках і фінансових установах, операції з іноземною валютою та інші фінансові інструменти. Фінансові інструменти, які потенційно можуть призвести до суттєвої концентрації кредитного ризику Компанії, складаються в основному із коштів у банку, короткострокових депозитів, інших оборотних фінансових активів, а також торгової та іншої дебіторської заборгованості.
Кошти Компанії розміщуються у великих банках, які розташовані в Україні і мають гарну репутацію. Дебіторська заборгованість представлена за вирахуванням резервів сумнівної заборгованості. Концентрація кредитного ризику за торговою дебіторською заборгованістю обмежується тим фактом, що клієнтська база Компанії включає значну кількість невеликих клієнтів, які вважаються непов'язаними сторонами. Керівництво має розроблену кредитну політику, і потенційні кредитні ризики постійно відстежуються. Оцінка ризику здійснюється по всім покупцям, які кредитуються на суму, що перевищує
певний ліміт. Кредитний ризик, що виникає за фінансовим операціям, знижується шляхом диверсифікації, вибору контрагентів виключно з високим кредитним рейтингом і встановлення лімітів сукупного кредитного ризику по кожному контрагенту. Кредитний ризик Компанії відслідковується й аналізується в кожному конкретному випадку, і керівництво Компанії вважає, що кредитний ризик адекватно відображений у резервах на покриття збитків від зменшення корисності активів.


Управління капіталом
Компанія розглядає статутний капітал як основне джерело формування капіталу. Також Компанія може погашати заборгованість шляхом зовнішнього фінансування. Цілями Компанії при управлінні капіталом є забезпечення здатності Компанії продовжувати функціонувати на безперервній основі з метою одержання прибутку для акціонерів і вигод для інших зацікавлених осіб, а також забезпечення фінансування Компанії. Керівництво постійно контролює структуру капіталу Компанії та може коригувати свою політику і цілі
управління капіталом з урахуванням змін в операційному середовищі, тенденціях ринку або стратегії розвитку.


22. Прибуток (збиток) на акцію
Суми базового прибутку (збитку) на акцію розраховані шляхом ділення чистого прибутку за рік, що припадає на власників звичайних акцій Компанії, на середньозважену кількість звичайних акцій в обігу протягом року.

2017 рік 2016 рік 2015 рік
Чистий прибуток (збиток) за рік, тис. грн. (3 712) (759) (4 400)
Середньозважена кількість акцій в обігу тис. штук 60 400 60 400 60 400
Базовий прибуток (збиток) на акцію (0,06157) (0,013) (0,073)

23. Події після звітної дати
Після звітної дати події, наслідки яких мали б вплив на фінансову звітність за рік, що закінчився 31.12.2017 року, не відбувались.





Генеральний директор Палій О.М

д/н

д/н

д/н