ПРАТ "КИЇВСЬКА ОВОЧЕВА ФАБРИКА"

Код за ЄДРПОУ: 00849304
Телефон: (044)442-44-21, 400-84-21
e-mail: pasika@co.gks.kiev.ua
Юридична адреса: 03062, місто Київ, вул.Туполєва Академіка, будинок 12, ЛІТ.Н
 
Дата розміщення: 29.04.2013

Річний звіт за 2012 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМIТКИ ДО ФIНАНСОВЇ ЗВIТНОСТI

1. Iнформацiя про компанiю
Випуск фiнансової звiтностi Сiльськогосподарського публiчного акцiонерного товариства «Київська овочева фабрика» (надалi – Компанiя) за рiк, що закiнчився 31 грудня 2012 року був попередньо затверджений рiшенням Керiвництва Компанiї вiд 08.02.2013 року та буде затверджений Загальними Зборами акцiонерiв, якi вiдбудуться 26 квiтня 2013 року.. Компанiя є публiчним акцiонерним товариством, яке зареєстроване i має постiйне мiсце знаходження в Українi. Юридична та фактична адреса Компанiї - с. Гореничi, Києво-Святошинського району, Київської областi, вул. Столична, 1А.
Компанiя займається вирощуванням розсади овочевих та квiткових культур. У 2012 роцi в Компанiї працювало 90 спiвробiтникiв.
2. Принципи пiдготовки фiнансової звiтностi
2.1. Основа пiдготовки фiнансової звiтностi
Дiйсна фiнансова звiтнiсть Компанiї за рiк, що закiнчився 31 грудня 2012 року, є попередньою фiнансово ю звiтнiстю, пiдготовленою вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ) в редакцiї затвердженої Радою з Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (Рада з МСФЗ), i не мiстить порiвняльної iнформацiї за 2011 рiк (окрiм балансу (звiту про фiнансовий стан) станом на 01.01.2012 року).
Вступний баланс (звiт про фiнансовий стан) був пiдготовлений на 01 сiчня 2012 року – дату переходу Компанiї на МСФЗ. Див. Примiтка 2.3, в якiй наведена iнформацiя про перехiд Компанiї на МСФЗ.
Дана Фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена вiдповiдно до принципу оцiнки за первiсною вартiстю.
Фiнансова звiтнiсть представлена в українських гривнях, а всi суми округленi до цiлих тисяч (UAH 000), крiм випадкiв, де вказано iнше.

2.2. Iстотнi положення облiкової полiтики
Нижче описанi iстотнi положення облiкової полiтики, використанi Компанiєю при пiдготовцi фiнансової звiтностi:
2.2.1. Перерахунок iноземної валюти
Операцiї та залишки
Операцiї в iноземнiй валютi первiсно враховуються Компанiєю в її функцiональнiй валютi за курсом, чинним на дату операцiї. Монетарнi активи та зобов'язання, вираженi в iноземнiй валютi, перераховуються за спот-курсом функцiональної валюти, що дiє на звiтну дату. Всi курсовi рiзницi включаються в звiт про прибутки i збитки.
2.2.2. Визнання виручки
Виручка визнається в тому випадку, якщо отримання економiчних вигод Компанiєю оцiнюється як вiрогiдне, i якщо виручка може бути надiйно оцiнена, незалежно вiд часу здiйснення платежу. Виручка оцiнюється за справедливою вартiстю винагороди отриманої або такої, що пiдлягає отриманню, з урахуванням визначених у договорi умов платежу i за вирахуванням непрямих податкiв. Для визнання виручки також повиннi виконуватися такi критерiї:
Продаж товарiв
Виручка вiд продажу товарiв визнається, як правило, при вiдвантаженнi товару, коли iстотнi ризики i вигоди вiд володiння товаром переходять до покупця.
Надання послуг
Виручка вiд надання послуг Компанiєю визнається у разi, якщо виконуються всi наступнi умови:
• сума виручки може бути достовiрно оцiнена;
• iснує ймовiрнiсть того, що економiчнi вигоди, пов'язанi з операцiєю, будуть отриманi пiдприємством;
• ступiнь завершеностi операцiї на кiнець звiтного перiоду може бути достовiрно оцiнена;
• витрати, понесенi при виконаннi операцiї, i витрати, необхiднi для її завершення, можуть бути достовiрно оцiненi.
Дивiденди
Дохiд визнається, коли встановлено право Компанiї на отримання платежу.
2.2.3. Податки
Поточний податок на прибуток

Поточнi податковi зобов'язання (активи) за поточний i попереднiй перiоди оцiнюються за сумою, яку передбачається сплатити податковим органам (вiдшкодувати у податкових органiв) iз застосуванням ставок оподаткування та податкового законодавства України, що дiють або превалюють до кiнця звiтного перiоду.
Керiвництво Компанiї перiодично здiйснює оцiнку позицiй, вiдображених у податкових декларацiях, щодо яких вiдповiдне податкове законодавство може бути по-рiзному iнтерпретоване, i в мiру необхiдностi створює резерви.

Вiдстрочений податок

Вiдстрочений податок розраховується за методом зобов'язань шляхом визначення тимчасових рiзниць на звiтну дату мiж податковою базою активiв та зобов'язань та їх балансовою вартiстю для цiлей фiнансової звiтностi. Вiдстроченi податковi зобов'язання визнаються за всiма оподатковуваними тимчасовими рiзницями, крiм випадкiв, коли:
- Вiдстрочене податкове зобов'язання виникає в результатi первiсного визнання гудвiлу, активу або зобов'язання, в ходi угоди, що не є об'єднанням бiзнесу, i на момент здiйснення операцiї не впливає нi на бухгалтерський прибуток, анi на оподатковуваний прибуток чи збиток;
- Щодо тимчасових рiзниць, пов'язаних з iнвестицiями в дочiрнi компанiї, асоцiйованi компанiї, а також з частками участi у спiльнiй дiяльностi, якщо можна контролювати розподiл у часi зменшення тимчасової рiзницi, i iснує значна ймовiрнiсть того, що тимчасова рiзниця не буде зменшена в найближчому майбутньому.
Вiдстроченi податковi активи визнаються за всiма тимчасовими рiзницями i невикористаними податковими збитками, в тiй мiрi, в якiй iснує значна ймовiрнiсть того, що буде iснувати оподатковуваний прибуток, проти якого можуть бути зарахованi тимчасовi рiзницi й невикористанi податковi збитки.

Балансова вартiсть вiдстрочених податкових активiв переглядається на кожну звiтну дату та зменшується в тiй мiрi, в якiй досягнення достатнього оподаткованого прибутку, який дозволить використовувати всi або частину вiдстрочених податкових активiв, оцiнюється як малоймовiрне.

Невизнанi вiдстроченi податковi активи переглядаються на кожну звiтну дату та визнаються в тiй мiрi, в якiй з'являється значна ймовiрнiсть того, що майбутнiй оподатковуваний прибуток дозволить використовувати вiдстроченi податковi активи.

Вiдстроченi податковi активи та зобов'язання оцiнюються за податковими ставками, якi, як передбачається, будуть застосовуватися у тому звiтному роцi, в якому актив буде реалiзований, а зобов'язання погашено, на основi податкових ставок (та податкового законодавства), якi станом на звiтну дату були прийнятi або фактично прийнятi.

Поточнi та вiдстроченi податки визнаються поза прибутком або збитком, якщо податок вiдноситься до статей, що визнаються в тому самому або iншому перiодi поза прибутком або збитком. Отже, поточнi та вiдстроченi податки, якi вiдносяться до статей, що визнаються в тому самому або в iншому перiодi:
а) в iншому сукупному доходi, визнаються в iншому сукупному доходi;
б) безпосередньо у власному капiталi, визнаються безпосередньо у власному капiталi

Податок на додану вартiсть (ПДВ)
Виручка, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми ПДВ, крiм випадкiв, коли:
• ПДВ, що виник при придбаннi активiв або послуг, не вiдшкодовується податковим органом; у цьому випадку ПДВ визнається вiдповiдно як частина витрат на придбання активу або частина статтi витрат;
• дебiторська i кредиторська заборгованостi вiдображаються з урахуванням суми ПДВ. Чиста сума ПДВ, що вiдшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається в дебiторську i кредиторську заборгованiсть, вiдображену в звiтi про фiнансовий стан.

2.2.4. Iнвестицiйна нерухомiсть
Iнвестицiйна нерухомiсть спочатку оцiнюється за первiсною вартiстю, включаючи витрати по угодi. Пiсля первiсного визнання iнвестицiйна нерухомiсть облiковується за справедливою вартiстю, яка вiдображає ринковi умови на звiтну дату. Доходи або витрати, що виникають вiд змiни справедливої вартостi iнвестицiйної нерухомостi, включаються до складу прибутку або збитку за той звiтний перiод, в якому вони виникли, включаючи вiдповiдний вплив податку на прибуток. Справедлива вартiсть визначається щорiчно iз застосуванням моделi оцiнки вiдповiдно до рекомендацiй Мiжнародного комiтету зi стандартiв оцiнки.
Визнання iнвестицiйної нерухомостi в балансi (звiтi про фiнансовий стан) припиняється при її вибуттi, або у випадку, якщо вона виведена з експлуатацiї, i вiд її вибуття не очiкується економiчних вигод у майбутньому. Рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття та балансовою вартiстю активу визнається у звiтi про прибутки та збитки за той звiтний рiк, в якому було припинено його визнання.
Перекласифiкацiя в категорiю iнвестицiйної нерухомостi або з неї здiйснюються тодi i тiльки тодi, коли вiдбулася змiна в характерi використання нерухомостi. При переведеннi з iнвестицiйної нерухомостi в займаний власником об'єкт нерухомостi умовна первiсна вартiсть для цiлей подальшого облiку являє собою справедливу вартiсть на момент змiни цiлей використання. У разi, коли займаний власником об'єкт нерухомостi стає об'єктом iнвестицiйної нерухомостi, Компанiя враховує таку нерухомiсть у вiдповiдностi з полiтикою облiку основних засобiв до дати змiни мети використання.
2.2.5 Основнi засоби

Основнi засоби облiковуються за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та / або накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi в разi їх наявностi. Така вартiсть включає вартiсть замiни частин обладнання, якщо виконуються критерiї визнання. При необхiдностi замiни значних компонентiв основних засобiв через певнi промiжки часу Компанiя припиняє визнання замiненого компоненту i визнає новi компоненти з вiдповiдними термiнами корисного використання та амортизацiєю. Усi iншi витрати на ремонт i технiчне обслуговування визнаються у звiтi про прибутки i збитки в момент понесення.
Знос розраховується як зменшення вартостi активiв, крiм землi, до їх оцiночної лiквiдацiйної вартостi, якщо така визначається, протягом всього очiкуваного термiну корисного використання. Нарахування зносу починається, коли активи готовi до їхнього цiльового використання. Знос розраховується прямолiнiйним методом протягом оцiненого строку корисного використання активiв таким чином:
• будiвлi 20 рокiв
• споруди - 15 рокiв
• машини та обладнання - вiд 2 до 5 рокiв
• транспортнi засоби - 5 рокiв
• iнструменти, прилади та iнвентар - 4 роки
• iншi основнi засоби - 12 рокiв
Припинення визнання ранiше визнаних основних засобiв або їх значного компонента вiдбувається при їх вибуттi або у випадку, якщо в майбутньому не очiкується отримання економiчних вигод вiд їх використання або вибуття. Доходи або витрати, що виникають в результатi списання активу (розрахованi як рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття та балансовою вартiстю активу), включаються до звiту про прибутки i збитки за той звiтний рiк, в якому визнання активу було припинено. Лiквiдацiйна вартiсть, строк корисного використання та методи амортизацiї активiв аналiзуються наприкiнцi кожного рiчного звiтного перiоду i при необхiдностi коригуються.
Об'єкти, що знаходяться в процесi незавершеного будiвництва, капiталiзуються як окремий елемент основних засобiв. Пiсля завершення будiвництва вартiсть об'єкта переноситься у вiдповiдну категорiю основних засобiв. Знос на об'єкти незавершеного будiвництва не нараховується.
2.2.5. Сiльськогосподарська продукцiя
Компанiя класифiкує розсаду овочевих та квiткових культур в якостi сiльськогосподарської продукцiї. Сiльськогосподарська продукцiя вiдображається в звiтi про фiнансовий стан за справедливою вартiстю за вирахуванням розрахункових витрат на продаж на час збору врожаю. Для сiльськогосподарської продукцiї, зiбраної протягом звiтного перiоду, рiзниця мiж собiвартiстю i справедливою вартiстю за вирахуванням витрат на продаж на момент збору врожаю включена в звiтi про сукупнi доходи як прибуток / (збиток) вiд первiсного визнання сiльськогосподарської продукцiї за справедливою вартiстю.
2.2.6. Оренда
Визначення того, чи є угода орендою, або чи мiстить вона ознаки оренди, ґрунтується на аналiзi змiсту угоди. При цьому на дату початку дiї договору вимагається встановити, чи залежить його виконання вiд використання конкретного активу або активiв, i чи переходить право користування активом у результатi даної угоди.

Компанiя в якостi орендаря
Платежi з операцiйної оренди визнаються як операцiйнi витрати у звiтi про прибутки i збитки рiвномiрно протягом усього термiну оренди.




Компанiя в якостi орендодавця
Договори оренди, за яким у Компанiї залишаються практично всi ризики та вигоди вiд володiння активом, класифiкуються як операцiйна оренда. Платежi з операцiйної оренди визнаються як операцiйнi доходи у звiтi про прибутки i збитки рiвномiрно протягом усього термiну оренди.
2.2.7. Витрати на позики
Витрати за позиками вiдносяться на витрати в тому звiтному перiодi, в якому вони були понесенi. Витрати за позиками мiстять у собi виплату вiдсоткiв та iншi витрати, понесенi компанiєю в зв'язку з залученням позикових коштiв.

2.2.8. Фiнансовi iнструменти – первiсне визнання та послiдуюча оцiнка
i) Финансовi активи
Первiсне визнання та оцiнка
Фiнансовi активи, що знаходяться у сферi дiї МСФЗ (IAS) 39, класифiкуються вiдповiдно як фiнансовi активи, що оцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток; позики та дебiторська заборгованiсть; iнвестицiї, утримуванi до погашення; фiнансовi активи, наявнi для продажу. Компанiя класифiкує свої фiнансовi активи при їх первiсному визнаннi.
Фiнансовi активи первiсно визнаються за справедливою вартiстю, збiльшеною в разi iнвестицiй, що не переоцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, на безпосередньо пов'язанi з ними витрати по угодi.
Фiнансовi активи визнаються, якщо Компанiя стає стороною за договором щодо таких активiв. Визнання фiнансових активiв припиняється, якщо закiнчується термiн дiї договiрних прав Компанiї на грошовi потоки вiд фiнансових активiв або якщо Компанiя передає фiнансовi активи iншiй сторонi, не зберiгаючи контроль або практично всi ризики та вигоди вiд активу.
Фiнансовi активи Компанiї включають iнвестицiї в акцiї або частки iнших пiдприємств, iнвестицiї в iншi цiннi папери, грошовi кошти та короткостроковi депозити, торгову та iншу дебiторську заборгованiсть, виданi позики та iншi суми до отримання.
Послiдуюча оцiнка
Послiдуюча оцiнка фiнансових активiв наступним чином залежить вiд їх класифiкацiї:
Фiнансовi активи, що оцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток
Категорiя «фiнансовi активи, що оцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток» включає фiнансовi активи, призначенi для торгiвлi, i фiнансовi активи, вiднесенi при первiсному визнаннi до категорiї переоцiнюваних за справедливою вартiстю через прибуток або збиток. Фiнансовi активи класифiкуються як утримуванi для продажу, якщо вони придбанi з метою продажу в найближчому майбутньому. Фiнансовi активи, що оцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, враховуються в звiтi про фiнансовий стан за справедливою вартiстю, а змiни справедливої вартостi визнаються у складi доходiв вiд фiнансування або витрат по фiнансуванню в звiтi про прибутки i збитки. Компанiя не мала фiнансових активiв, що оцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, протягом звiтних перiодiв, що закiнчилися 31 грудня 2012 р. i 31 грудня 2011 року.
Позики та дебiторська заборгованiсть
Позики та дебiторська заборгованiсть являють собою непохiднi фiнансовi активи з встановленими або обумовленими виплатами, якi не обертаються на активному ринку. Пiсля первiсного визнання фiнансовi активи такого роду оцiнюються за амортизованою вартiстю, що визначається з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням збиткiв вiд знецiнення. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням дисконтiв або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя на основi використання ефективної процентної ставки включається до складу фiнансових доходiв у звiтi про прибутки i збитки. Витрати, обумовленi знецiненням, визнаються у звiтi про прибутки i збитки у складi витрат по фiнансуванню.
Iнвестицiї, утримуванi до погашення
Непохiднi фiнансовi активи з фiксованими або обумовленими платежами та фiксованим строком погашення класифiкуються як iнвестицiї, утримуванi до погашення, коли Компанiя твердо має намiр i здатна утримувати їх до строку погашення. Пiсля первiсної оцiнки iнвестицiї, утримуванi до погашення, оцiнюються за амортизованою вартiстю, що визначається з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням збиткiв вiд знецiнення. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням дисконтiв або премiй при придбаннi, а також комiсiйних та iнших витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки.
Амортизацiя ефективної процентної ставки включається в звiт про прибутки або збитки як дохiд вiд фiнансування. Витрати, обумовленi знецiненням, визнаються у звiтi про прибутки i збитки в склад витрат по фiнансуванню. Група не мала iнвестицiй, утримуваних до погашення, протягом звiтних перiодiв, що закiнчилися 31 грудня 2012 року i 31 грудня 2011 року.

Фiнансовi активи, наявнi для продажу
Наявнi для продажу фiнансовi iнвестицiї включають в себе дольовi цiннi папери. Цiннi папери в цiй категорiї - це такi цiннi папери, якi компанiя має намiр утримувати протягом невизначеного перiоду часу i якi можуть бути проданi для цiлей забезпечення лiквiдностi або у вiдповiдь на змiну ринкових умов.
Пiсля первiсної оцiнки фiнансовi iнвестицiї, наявнi для продажу, оцiнюються за справедливою вартiстю, а нереалiзованi доходи або витрати по них визнаються як iншi сукупнi доходи в складi резерву переоцiнки фiнансових iнструментiв, наявних для продажу, аж до моменту припинення визнання iнвестицiї. В перiодi, в якому було припинено визнання таких фiнансових активiв, накопиченi доходи або витрати визнаються у складi фiнансового доходу (витрат). В перiодi, коли iнвестицiя вважається знецiненою, накопиченi витрати перекласифiкуються з резерву переоцiнки фiнансових iнструментiв, наявних для продажу, до складу прибутку або збитку, та визнаються в якостi витрат по фiнансуванню. Вiдсотки, отриманi в перiодi утримання фiнансових iнвестицiй, наявних для продажу, вiдображаються в якостi процентних доходiв за методом ефективної процентної ставки.
ii) Зменшення корисностi фiнансових активiв
На кожну звiтну дату Компанiя оцiнює наявнiсть об'єктивних ознак зменшення корисностi фiнансового активу або групи фiнансових активiв. Фiнансовий актив або група фiнансових активiв вважаються знецiненими тодi i тiльки тодi, коли iснує об'єктивне свiдчення знецiнення в результатi однiєї або бiльше подiй, що вiдбулися пiсля первiсного визнання активу, якi мали вплив на очiкуванi майбутнi грошовi потоки по фiнансовому активу або групi фiнансових активiв.
Свiдченням знецiнення можуть бути вiдомостi про те, що боржник або група боржникiв зазнають суттєвих фiнансових труднощiв, не можуть обслуговувати свою заборгованiсть або не здiйснюють виплату вiдсоткiв або основної суми заборгованостi, а також ймовiрнiсть того, що ними буде проведена процедура банкрутства або реорганiзацiї iншого роду.
Фiнансовi iнвестицiї, наявнi для продажу
У вiдношеннi фiнансових iнвестицiй, наявних для продажу, Компанiя на кожну звiтну дату оцiнює iснування об'єктивних свiдчень того, що iнвестицiя або група iнвестицiй пiддалися знецiненню.
У разi iнвестицiй в iнструменти капiталу, класифiкованих як наявнi для продажу, об'єктивнi свiдчення будуть включати значне або тривале зниження справедливої вартостi iнвестицiй нижче рiвня їх первiсної вартостi. «Значущiсть» оцiнюється в порiвняннi з первiсною вартiстю iнвестицiй, а «тривалiсть» - в порiвняннi з перiодом, протягом якого справедлива вартiсть була менше первiсної вартостi. При наявностi свiдоцтв знецiнення сума сукупного збитку, оцiнена як рiзниця мiж вартiстю придбання та поточною справедливою вартiстю, за вирахуванням ранiше визнаного у звiтi про прибутки та збитки збитку вiд знецiнення за даними iнвестицiям виключається з iншого сукупного доходу i визнається у звiтi про прибутки i збитки. Збитки вiд знецiнення з iнвестицiй в iнструменти капiталу не вiдновлюються через прибуток або збиток; збiльшення їх справедливої вартостi пiсля знецiнення визнається безпосередньо у складi iншого сукупного доходу.
iii) Фiнансовi зобов'язання
Первiсне визнання та оцiнка
Фiнансовi зобов'язання, що перебувають у сферi дiї МСФЗ (IAS) 39, класифiкуються вiдповiдно як фiнансовi зобов'язання, що оцiнюються за амортизованою вартiстю. Компанiя класифiкує свої фiнансовi зобов'язання при їх первiсному визнаннi.
Фiнансовi зобов'язання первiсно визнаються за амортизованою, за вирахуванням (у разi позик i кредитiв) безпосередньо пов'язаних з ними витрат по угодi. Фiнансовi зобов'язання Компанiї включають торгову та iншу кредиторську заборгованiсть, банкiвськi овердрафти, кредити i позики.
Подальша оцiнка
Пiсля первiсного визнання фiнансовi зобов’язання оцiнюються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Доходи i витрати за такими фiнансовими зобов'язаннями визнаються у звiтi про прибутки та збитки при припиненнi їх визнання, а також у мiру нарахування амортизацiї з використанням ефективної процентної ставки. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням дисконтiв або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя ефективної процентної ставки включається до складу витрат по фiнансуванню в звiтi про прибутки i збитки.
Припинення визнання
Визнання фiнансового зобов'язання у звiтi про фiнансовий стан припиняється, якщо зобов'язання погашено, анульовано, або термiн його дiї закiнчився. Якщо наявне фiнансове зобов'язання замiнюється iншим зобов'язанням перед тим же кредитором на умовах, якi суттєво вiдрiзняються, такi змiни враховуються як припинення визнання первiсного зобов'язання та початок визнання нового зобов'язання, а рiзниця в їх балансових вартостях визнається у звiтi про прибутки або збитки.
iv) Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв, торгiвля якими здiйснюється на активних ринках на кожну звiтну дату, визначається виходячи з ринкових цiн. Для фiнансових iнструментiв, торгiвля якими не здiйснюється на активному ринку, справедлива вартiсть визначається шляхом застосування вiдповiдних методик оцiнки. Такi методики можуть включати використання цiн нещодавно проведених на комерцiйнiй основi угод, використання поточної справедливої вартостi аналогiчних iнструментiв; аналiз дисконтованих грошових потокiв або iншi моделi оцiнки.
2.2.9. Запаси
Запаси оцiнюються за меншою з таких двох величин: собiвартiсть та чиста вартiсть реалiзацiї. Собiвартiсть запасiв включає всi витрати на придбання, витрати на переробку та iншi витрати, понесенi пiд час доставки запасiв до їх мiсця призначення та приведення їх у належний стан. Чиста вартiсть реалiзацiї визначається як передбачувана цiна продажу в ходi звичайної дiяльностi за вирахуванням очiкуваних витрат на завершення виробництва i оцiнених витрат на продаж
Витрати на придбання запасiв складаються з цiни придбання, ввiзного мита та iнших податкiв (окрiм тих, що вiдшкодовуються податковими органами), а також з витрат на транспортування, навантаження i розвантаження та iнших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням запасiв. Торговельнi знижки, iншi знижки та iншi подiбнi їм статтi вираховуються при визначеннi витрат на придбання.
Витрати на переробку запасiв охоплюють витрати, прямо пов’язанi з їх виробництвом, наприклад оплата працi виробничого персоналу. Вони також включають систематичний розподiл постiйних та змiнних виробничих накладних витрат, що виникають при переробцi запасiв у готову продукцiю.
Собiвартiсть визначається за середньозваженим методом.

2.2.10. Зменшення корисностi нефiнансових активiв
На кожну звiтну дату Компанiя визначає, чи є ознаки можливого знецiнення активу. Якщо такi ознаки мають мiсце або якщо потрiбне проведення щорiчної перевiрки активу на зменшення корисностi, Компанiя визначає оцiнку очiкуваного вiдшкодування активу. Сума очiкуваного вiдшкодування активу або пiдроздiлу, що генерує грошовi потоки (ПГГП), - це найбiльша з таких величин: справедлива вартiсть активу (ПГГП) за вирахуванням витрат на продаж i цiннiсть вiд використання активу (ПГГП). Сума очiкуваного вiдшкодування визначається для окремого активу, за винятком випадкiв, коли актив не генерує надходження грошових коштiв, якi в основному незалежнi вiд надходжень, що генеруються iншими активами або групами активiв. Якщо балансова вартiсть активу або ПГГП перевищує його суму очiкуваного вiдшкодування, актив вважається знецiненим i списується до суми очiкуваного вiдшкодування. При оцiнцi цiнностi вiд використання майбутнi грошовi потоки дисконтуються за ставкою дисконтування, яка вiдображає поточну ринкову оцiнку тимчасової вартостi грошей i ризики, властивi активу. При визначеннi справедливої вартостi за мiнусом витрат на продаж враховуються недавнi ринковi угоди (якщо такi мали мiсце). При їх вiдсутностi застосовується вiдповiдна модель оцiнки. Цi розрахунки пiдтверджуються оцiночними коефiцiєнтами або iншими доступними показниками справедливої вартостi.
Збитки вiд зменшення корисностi (включаючи знецiнення запасiв) визнаються у звiтi про прибутки i збитки в складi тих категорiй витрат, якi вiдповiдають функцiї знецiненого активу.
На кожну звiтну дату Компанiя визначає, чи є ознаки того, що ранiше визнанi збитки вiд знецiнення активу бiльше не iснують або зменшилися. Якщо така ознака є, Компанiя розраховує суму очiкуваного вiдшкодування активу або пiдроздiлу, що генерує грошовi потоки. Ранiше визнанi збитки вiд знецiнення вiдновлюються тiльки в тому випадку, якщо мала мiсце змiна в оцiнцi, яка використовувалася для визначення суми очiкуваного вiдшкодування активу, з часу останнього визнання збитку вiд знецiнення. Вiдновлення обмежене таким чином, що балансова вартiсть активу не перевищує його суму очiкуваного вiдшкодування, а також не може перевищувати балансову вартiсть, за вирахуванням амортизацiї, по якiй даний актив визнавався б у випадку, якщо в попереднi роки не був би визнаний збиток вiд знецiнення. Таке вiдновлення вартостi визнається у звiтi про прибутки i збитки.
2.2.11. Грошовi кошти i короткостроковi депозити
Грошовi кошти i короткостроковi депозити в звiтi про фiнансовий стан включають грошовi кошти в банках i в касi i короткостроковi депозити з первiсним строком погашення до 3 мiсяцiв.
Для цiлей звiту про рух грошових коштiв, грошовi кошти та їх еквiваленти складаються з грошових коштiв та короткострокових депозитiв, згiдно з визначенням вище.

2.2.12. Виплати працiвникам
Заробiтна плата працiвникiв, що вiдноситься до трудової дiяльностi поточного перiоду, визнається як витрати в звiтi про прибутки та збитки.
Компанiя зобов'язана здiйснювати нарахування єдиного соцiального внеску, що пiдлягає перерахуванню у Пенсiйний фонд України. Внески Компанiї до Пенсiйного фонду України вiдносяться на витрати в тому перiодi, в якому вони нарахованi.

2.2.13. Резерви
Резерви визнаються, якщо Компанiя має поточне зобов'язання (юридичне або фактичне), що виникло в результатi минулої подiї, вiдтiк економiчних вигод, який буде потрiбно для погашення цього зобов'язання є ймовiрним, i може бути отримана надiйна оцiнка суми такого зобов'язання. Якщо Компанiя очiкує одержати вiдшкодування деякої частини або всiх резервiв, наприклад, за договором страхування, вiдшкодування визнається як окремий актив, але тiльки в тому випадку, коли отримання вiдшкодування не пiдлягає сумнiву. Витрати по нарахуванню резерву вiдображаються у звiтi про прибутки i збитки за вирахуванням вiдшкодування.
Якщо вплив вартостi грошей є iстотним, резерви дисконтуються за поточною ставкою, яка вiдображає ризики, характернi для конкретного зобов'язання. Якщо застосовується дисконтування, то збiльшення резерву з часом визнається як витрати на фiнансування.

2.2.14. Прибуток на акцiю
Прибуток на акцiю розраховується шляхом дiлення чистого прибутку, що припадає на акцiонерiв Компанiї, на середньозважену кiлькiсть акцiй в обiгу протягом перiоду.
2.3. Перше застосування МСФЗ
Фiнансова звiтнiсть за рiк, що закiнчився 31 грудня 2012 р., є першою фiнансовою звiтнiстю Компанiї, пiдготовленою згiдно з МСФЗ. За попереднi звiтнi перiоди, закiнчуючи роком, що закiнчився 31 грудня 2011 р., Компанiя складала фiнансову звiтнiсть згiдно з положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку в Українi (далi - ПСБО).
Компанiя пiдготувала фiнансову звiтнiсть, вiдповiдно до МСФЗ, якi застосовуються щодо звiтного перiоду, який закiнчується 31 грудня 2012 року, як описано в облiковiй полiтицi. При пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi був пiдготовлений вступний звiт про фiнансовий стан Компанiї, що вiдповiдає МСФЗ, на 1 сiчня 2012 р. - дату переходу Компанiї на МСФЗ. У цiй примiтцi пояснюються основнi коригування, здiйсненi Компанiєю при перерахунку звiту про фiнансовий стан, складеного на 1 сiчня 2012 р. згiдно з ПСБО України.

Винятки з ретроспективного застосування деяких МСФЗ

МСФЗ (IFRS) 1 «Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi» звiльняє компанiї, якi вперше застосовують МСФЗ, вiд ретроспективного застосування деяких МСФЗ. Компанiя застосувала такi винятки:

1. Будiвлi та iншi основнi засоби, що знаходяться у власностi Компанiї, були вiдображенi в звiтi про фiнансовий стан, складеному вiдповiдно до ПСБО України, за первiсною вартiстю. Компанiя здiйснила переоцiнку основних засобiв станом на 31.12.2012 р. до справедливої вартостi. Вiдповiдно, вартiсть основних засобiв була перерахована на дату переходу на МСФЗ (01 сiчня 2012 року).
Компанiя прийняла рiшення вважати вiдповiднi суми умовною первiсною вартiстю цих активiв, оскiльки на дату переходу на МСФЗ вони були порiвняннi з їх справедливою вартiстю.

2. Компанiя прийняла рiшення оцiнювати фiнансову iнвестицiю в дочiрню компанiю за умовною первiсною вартiстю, яка була прийнята на рiвнi балансової вартостi згiдно ПСБО України.
Узгодження капiталу Компанiї на 1 сiчня 2012 року (дата переходу на МСФЗ)
Прим. ПСБО України Коригування МСФЗ на
01 сiчня 2012 р
АКТИВИ
Необоротнi активи
Основнi засоби 1 14 594 -3 771 10 823
Нематерiальнi активи
Фiнансовi iнвестицiї 359 359
Iнвестицiйна нерухомiсть 1 12 533 12 533

Всього необоротнi активи 14 953 8 762 23 715
Оборотнi активи
Запаси 6 6
Торгова дебiторська заборгованiсть 2 6 149 -1470 4 679
Авансовi платежi виданi 46 46
Податки до вiдшкодування та попереднi оплати по податках 743 743
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 5 82 731 -4 82 727
Грошовi кошти та їх еквiваленти 52 52
Iншi оборотнi активи 5 1 404 -1 404
Всього оборотнi активи 91 131 -2 878 88 253
ВСЬОГО АКТИВИ 106 084 5 884 111 968
КАПIТАЛ I ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
Капiтал
Статутний капiтал 15 100 15 100
Додатковий вкладений капiтал 10 10
Нерозподiлений прибуток 68 387 5 675 74 062
Всього капiтал 83 497 5 675 89 172
Забезпечення наступних витрат i платежiв
Забезпечення виплат персоналу 3 266 266
Всього забезпечення наступних витрат i платежiв 266 266
Довгостроковi зобов'язання
Вiдстроченi податковi зобов'язання 4 1 345 1 345
Всього довгостроковi зобов'язання 1 345 1 345
Поточнi зобов’язання
Торгова кредиторська заборгованiсть 11 183 11 183
Короткостроковi кредити банку 2 916 2 916
З одержаних авансiв 5 8 460 - 1 402 7 058
Зi страхування 27 27
З оплати працi 1 1
Всього поточнi зобов’язання 22 587 -1 402 21 185
ВСЬОГО КАПIТАЛ I ЗОБОВ’ЯЗАННЯ 106 084 5 884 111 968

Узгодження капiталу Компанiї на 31 грудня 2012 року
Прим. ПСБО України Коригування МСФЗ на
01 сiчня 2012 р
АКТИВИ
Необоротнi активи
Основнi засоби 1 15 501 -3 484 12 017
Нематерiальнi активи
Фiнансовi iнвестицiї 359 359
Iнвестицiйна нерухомiсть 1 10 023 10 023
Всього необоротнi активи 15 860 6 539 22 399
Оборотнi активи
Запаси 88 88
Товари 5 5
Торгова дебiторська заборгованiсть 2 7 004 -86 6 918
Авансовi платежi виданi 5 5 553 -910 4 643
Податки до вiдшкодування та попереднi оплати по податках 804 804
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 43 505 43 505
Поточнi фiнансовi iнвестицiї 29 147 29 147
Грошовi кошти та їх еквiваленти 297 297
Iншi оборотнi активи 5 1 770 -1 770
Всього оборотнi активи 88 173 -2 766 85 407
ВСЬОГО АКТИВИ 104 033 3 773 107 806
КАПIТАЛ I ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
Капiтал
Статутний капiтал 15 100 15 100
Додатковий вкладений капiтал 10 10
Нерозподiлений прибуток 64 443 5 202 69 645
Всього капiтал 79 553 5 202 84 755
Забезпечення наступних витрат i платежiв
Забезпечення виплат персоналу 3 253 253
Довгостроковi зобов'язання
Вiдстроченi податковi зобов'язання 4 998 998
Поточнi зобов’язання
Торгова кредиторська заборгованiсть 2 300 2 300
Короткостроковi кредити банку 6 811 6 811
З одержаних авансiв 5 8 486 -1 471 7 015
З бюджетом 383 383
Зi страхування 127 127
З оплати працi 125 125
Iншi поточнi зобов’язання 5 6 242 -1 209 5 033
Всього поточнi зобов’язання 24 474 -2 680 21 794
Доходи майбутнiх перiодiв 6 6
ВСЬОГО КАПIТАЛ I ЗОБОВ’ЯЗАННЯ 104 033 3 773 107 806

Узгодження загального сукупного доходу Компанiї за рiк, що закiнчився 31 грудня 2012 року
Прим. ПСБО України за 2012 Коригування МСФЗ 2012 р
Виручка 919 919
Собiвартiсть -1493 -1493
Валовий збиток -574 -574
Адмiнiстративнi витрати -4080 13 -4067
Витрати на збут
Iншi операцiйнi доходи 13444 13444
Iншi операцiйнi витрати -15951 1677 -14273
Операцiйний збиток -7160 1690 -5470
Iншi фiнансовi доходи 4092 4092
Фiнансовi витрати -872 -872
Iншi витрати -4 -2510 -2514
Збиток до оподаткування -3944 -820 -4764
Дохiд з податку на прибуток 347 347
Прибуток за звiтний перiод -3944 -473 -4417
IНШI СУКУПНI ДОХОДИ
Iншi сукупнi доходи за рiк
ВСЬОГО СУКУПНИЙ ДОХIД -3944 -473 -4417

Примiтки до узгоджень капiталу станом на 1 сiчня 2012 г. та 31 грудня 2012 г. та загального скупного доходу за рiк, що закiнчився 31 грудня 2012 г.

Примiтка 1. Iнвестицiйна нерухомiсть
Компанiя видiлила iз складу основних засобiв та оцiнила об'єкти iнвестицiйної нерухомостi за їх справедливою вартiстю на дату переходу на МСФЗ. Це призвело до збiльшення вартостi iнвестицiйної нерухомостi на дату переходу на МСФЗ в розмiрi 8 756 тис. грн. Ця сума була вiднесена до складу нерозподiленого прибутку.

Примiтка 2. Торгова дебiторська заборгованiсть
Згiдно нацiональними ПСБО резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi не створювався. Вiдповiдно до МСФЗ Компанiя нарахувала резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi за методом застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi; а саме величина резерву визначалась на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв. Нарахована сума резерву сумнiвних боргiв станом на 01.01.2012 року склала 1470 тис. грн.

Примiтка 3. Резерви (забезпечення виплат персоналу)
Згiдно з МСФЗ 37 на дату переходу та на 31.12.2012 р. був нарахований резерв на майбутнi виплати працiвникам за результатами роботи в попереднiх роках (в тому числi резерв майбутнiх вiдпусток). На дату переходу донарахована сума резерву склала 266 тис. грн. з вiднесенням вiдповiдної суми до складу нерозподiленого прибутку. Станом на 31.12.2012 р. резерв нарахований на суму 253 тис. грн.

Примiтка 4. Вiдстроченi податковi зобов’язання

Виконанi при переходi на МСФЗ коригування призводять до виникнення вiдповiдних тимчасових рiзниць. Згiдно з положеннями облiкової полiтики, про якi згадувалося у Примiтцi 2.2, Компанiя врахувала такi рiзницi. Коригування вiдстроченого податку на дату переходу були визнанi у складi нерозподiленого прибутку.

Примiтка 5. Аванси виданi та аванси отриманi
Аванси виданi та аванси отриманi вiдображенi за вирахуванням допомiжних рахункiв по облiку податкових зобов’язань та податкового кредиту по податку на додану вартiсть.

3. Iстотнi облiковi судження, оцiночнi значення i припущення
Пiдготовка фiнансової звiтностi Компанiї вимагає вiд її керiвництва винесення суджень i визначення оцiночних значень i припущень на кiнець звiтного перiоду, якi впливають на вiдображеннi в звiтностi сум виручки, витрат, активiв i зобов'язань. Проте невизначенiсть у вiдношеннi цих припущень i оцiночних значень може призвести до результатiв, якi можуть вимагати в майбутньому iстотних коригувань до балансової вартостi активу або зобов'язання, стосовно яких приймаються подiбнi припущення та оцiночнi значення.
Оцiночнi значення на 1 сiчня 2012 р. та 31 грудня 2012 р. вiдповiдали оцiночним значенням на цi ж дати, прийнятим згiдно з ПСБО України (пiсля коригувань з урахуванням вiдмiнностей в облiковiй полiтицi), за винятком таких статей, оцiночнi значення, щодо яких не були визначенi по ПСБО України:
- резерви сумнiвних боргiв;
- резерви на забезпечення виплат персоналу;
- фiнансовi активи, наявнi для продажу.
Оцiночнi значення, використанi Компанiєю для представлення цих сум згiдно МСФЗ, вiдображають умови на 1 сiчня 2012 р. (дату переходу на МСФЗ) i 31 грудня 2012 року.

Основнi джерела невизначеностi при розрахунку оцiночних значень
Найбiльш значнi областi, що вимагають застосування оцiнок i припущень керiвництва, стосуються:
- торгової та iншої дебiторської заборгованостi;
- оцiнки товарно-матерiальних запасiв;
- строку корисного використання та лiквiдацiйної вартостi основних засобiв;
- зменшення корисностi активiв.

Торгова та iнша дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть вiдображається в звiтностi за чистою можливою цiною реалiзацiї за вирахуванням резерву по сумнiвних боргах. Резерв по сумнiвних боргах розраховується на пiдставi оцiнки можливих втрат в iснуючих залишках дебiторської заборгованостi. При створеннi резерву керiвництво враховує безлiч факторiв, включаючи загальнi економiчнi умови, специфiку галузi та iсторiю роботи з покупцем. Невизначеностi, пов'язанi зi змiнами фiнансового стану покупцiв, як позитивними, так i негативними, також можуть вплинути на величину i час створення резерву сумнiвних боргiв.

Оцiнка товарно-матерiальних запасiв
На кожну звiтну дату Компанiя оцiнює товарно-матерiальнi запаси на наявнiсть надлишкiв i старiння запасiв i визначає резерв за застарiлими запасами та запасами, що повiльно обертаються. Змiни в оцiнцi можуть як позитивно, так i негативно вплинути на величину необхiдного резерву за такими запасам.

Строк корисного використання та лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв
Об'єкти основних засобiв, що належать Компанiї, амортизуються з використанням лiнiйного методу протягом усього строку їх корисного використання, який розраховується вiдповiдно до бiзнес-планiв i операцiйних розрахункiв керiвництва Компанiї щодо даних активiв. Чинники, здатнi вплинути на оцiнку строку корисної служби та лiквiдацiйної вартостi необоротних активiв, включають в себе:
- змiни ступеню експлуатацiї активiв;
- змiни обслуговування активiв;
- змiна в законодавствi; та
- непередбаченi операцiйнi обставини.
Будь-який з вищевказаних факторiв може вплинути на майбутнi норми амортизацiї, а також балансову та лiквiдацiйну вартiсть основних засобiв.
Керiвництво Компанiї перiодично перевiряє правильнiсть застосовуваних термiнiв корисного використання активiв. Даний аналiз проводиться виходячи з поточного технiчного стану активiв i очiкуваного перiоду, протягом якого вони будуть приносити Компанiї економiчнi вигоди.

Зменшення корисностi активiв
Балансова вартiсть активiв Компанiї переглядається на предмет виявлення ознак, що свiдчать про наявнiсть зменшення корисностi таких активiв. Якщо будь-якi подiї або змiна обставин свiдчать про те, що поточна вартiсть активiв не вiдшкодується для Компанiї, Компанiя оцiнює суму очiкуваного вiдшкодування активiв. Така оцiнка призводить до необхiдностi прийняття низки суджень щодо довгострокових прогнозiв майбутньої виручки i витрат, пов'язаних з розглянутими активами. У свою чергу, цi прогнози є невизначеними, оскiльки грунтуються на припущеннях про рiвень попиту на продукцiю i майбутнiх ринкових умовах. Наступнi й непередбаченi змiни таких припущень i оцiнок, використаних при проведеннi тестiв на зменшення корисностi, можуть привести до iншого результату в порiвняннi з представленим у фiнансової звiтностi.
4. Стандарти, якi були опублiкованi, але ще не вступили в силу
Нижче наводяться стандарти та iнтерпретацiї, якi були випущенi, але ще не набули чинностi на дату випуску фiнансової звiтностi Компанiї. Компанiя має намiр застосувати цi стандарти з дати їх вступу в силу.
Поправки до МСФЗ (IAS) 1 «Фiнансова звiтнiсть: подання iнформацiї» - «Вiдображення статей iншого сукупного доходу »
Поправки до МСФЗ (IAS) 1 змiнюють групування статей, що подаються у складi iншого сукупного доходу. Статтi, якi можуть бути перекласифiкованi до складу прибутку або збитку в певний момент у майбутньому (наприклад, чистий дохiд вiд хеджування чистих iнвестицiй, курсовi рiзницi при перерахунку звiтностi зарубiжних пiдроздiлiв, чистi витрати або доходи за фiнансовими активами, наявними для продажу), повиннi представлятися окремо вiд статей, якi нiколи не будуть перекласифiкованi .
Поправка впливає виключно на формат звiту про сукупнi доходи i не зачiпає фiнансовий стан або фiнансовi результати дiяльностi Компанiї. Поправка набуває чинностi для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 липня 2012 або пiсля цiєї дати, i, отже, буде застосована в першiй фiнансової звiтностi Компанiї, яка буде складатись пiсля її вступу в силу.
МСФЗ (IAS) 19 «Виплати працiвникам» (у новiй редакцiї
Рада з МСФЗ опублiкував кiлька поправок до МСФЗ (IAS) 19. Вони варiюються вiд фундаментальних змiн до простих роз'яснень та змiн формулювання. Нова редакцiя стандарту набирає чинностi для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 року. Поправка не матиме впливу на фiнансову звiтнiсть Компанiї.
Поправки до МСФЗ (IAS) 32 «Взаємозалiк фiнансових активiв та фiнансових зобов'язань»
Передбачається, що данi поправки не будуть мати впливу на фiнансовий стан або фiнансовi результати дiяльностi Компанiї. Поправки набувають чинностi для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2014 або пiсля цiєї дати.
Поправки до МСФЗ (IFRS) 1 «Позики, наданi державою»
Згiдно з даними поправкам компанiї, якi вперше застосовують МСФЗ, повиннi застосовувати вимоги МСФЗ (IAS) 20 «Облiк державних грантiв i розкриття iнформацiї про державну допомогу» перспективно до наявних у них на дату переходу на МСФЗ позик, наданих державою. Поправка набуває чинностi для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 або пiсля цiєї дати. Поправка не матиме впливу на фiнансову звiтнiсть Компанiї.

Поправки до МСФЗ (IFRS) 7 «Розкриття iнформацiї - взаємозалiк фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань »
Згiдно з даними поправкам, компанiї зобов'язанi розкривати iнформацiю про права на здiйснення взаємозалiку та вiдповiдних угодах (наприклад, угоди про надання забезпечення).
Завдяки таким вимогам користувачi будуть мати iнформацiю, корисної для оцiнки впливу угод про взаємозалiк на фiнансове становище компанiї. Поправки не будуть мати вплив на фiнансовий стан або результати дiяльностi Компанiї. Поправки набувають чинностi для рiчних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 або пiсля цiєї дати.
МСФЗ (IFRS) 9 «Фiнансовi iнструменти: класифiкацiя та оцiнка»
МСФЗ (IFRS) 9, випущений за результатами першого етапу проекту Ради з МСФЗ по замiнi МСФЗ (IAS) 39, застосовується у вiдношеннi класифiкацiї та оцiнки фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань, як вони визначенi в МСФЗ (IAS) 39. Спочатку передбачалося, що стандарт набере силу для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 або пiсля цiєї дати, але в внаслiдок випуску Поправок до МСФЗ (IFRS) 9 «Дата обов'язкового застосування МСФЗ (IFRS) 9 i перехiднi вимоги до розкриття iнформацiї», опублiкованих в груднi 2011 р., дата обов'язкового застосування була перенесена на 1 сiчня 2015 р. Застосування першого етапу МСФЗ (IFRS) 9 надасть вплив на класифiкацiю та оцiнку фiнансових активiв Компанiї, але не матиме впливу на класифiкацiю i оцiнку фiнансових зобов'язань. Остаточно Компанiя оцiнить вплив цього стандарту на суми у фiнансовiй звiтностi в ув'язцi з iншими етапами проекту пiсля їх публiкацiї.
МСФЗ (IFRS) 10 «Консолiдована фiнансова звiтнiсть», МСФЗ (IAS) 27 «Окрема фiнансова звiтнiсть »
МСФЗ (IFRS) 10 замiнює ту частину МСФЗ (IAS) 27 «Консолiдована та окрема фiнансова звiтнiсть », в якiй розглядалося облiк в консолiдованiй фiнансовiй звiтностi. Попереднiй аналiз показав, що МСФЗ (IFRS) 10 не матиме впливу на iнвестицiї, наявнi у Компанiї в даний час. Стандарт застосовується до рiчних звiтних перiодiв, починаються 1 сiчня 2013 або пiсля цiєї дати.
МСФЗ (IFRS) 11 «Угоди про спiльну дiяльнiсть»
МСФЗ (IFRS) 11 замiнює МСФЗ (IAS) 31 «Участь у спiльнiй дiяльностi» та Iнтерпретацiю ПКI-13 «Спiльно контрольованi компанiї - немонетарнi вклади учасникiв». МСФЗ (IFRS) 11 виключає можливiсть облiку спiльно контрольованих компанiй методом пропорцiйної консолiдацiї. Застосування цього стандарту не матиме впливу на фiнансову звiтнiсть Компанiї.
МСФЗ (IFRS) 12 «Розкриття iнформацiї про частки участi в iнших компанiях»
МСФЗ (IFRS) 12 мiстить всi вимоги до розкриття iнформацiї, якi ранiше передбачалися МСФЗ (IAS) 27 в частинi консолiдованої фiнансової звiтностi, а також всi вимоги до розкриття iнформацiї, якi ранiше передбачалися МСФЗ (IAS) 31 i МСФЗ (IAS) 28. Введено також ряд нових вимог до розкриття iнформацiї, однак застосування стандарту не матиме впливу на фiнансовий стан або фiнансовi результати дiяльностi Компанiї. Стандарт застосовується до рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 або пiсля цiєї дати.
МСФЗ (IFRS) 13 «Оцiнка справедливої вартостi»
МСФЗ (IFRS) 13 об'єднує в одному стандартi все вказiвки щодо оцiнки справедливої вартостi згiдно МСФЗ. Компанiя оцiнює вплив застосування даного стандарту на фiнансовий стан i фiнансовi результати її дiяльностi, однак, попереднiй аналiз показав, що суттєвих наслiдкiв прийняття даного стандарту не очiкується. Стандарт застосовується до рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 або пiсля цiєї дати.
Iнтерпретацiя IFRIC 20 «Витрати на розкривнi роботи на етапi експлуатацiї розроблювального вiдкритим способом родовища »
Ця iнтерпретацiя стосується витрат на видалення шлакових порiд (розкривнi роботи), що виникають на етапi експлуатацiї розроблювального вiдкритим способом родовища. Iнтерпретацiя застосовується в вiдношеннi звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 або пiсля цiєї дати. Дана iнтерпретацiя не матиме впливу на фiнансову звiтнiсть Компанiї.

«Щорiчнi удосконалення МСФЗ» (травень 2012 р.)
Перерахованi нижче удосконалення не матимуть впливу на фiнансову звiтнiсть Компанiї:
МСФЗ (IFRS) 1 «Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi»
Дане вдосконалення роз'яснює, що компанiя, яка припинила застосовувати МСФЗ в минулому i вирiшила чи зобов'язана знову складати звiтнiсть згiдно МСФЗ, має право застосувати МСФЗ (IFRS) 1 повторно. Якщо МСФЗ (IFRS) 1 не застосовується повторно, компанiя повинна ретроспективно перерахувати фiнансову звiтнiсть так, як би вона нiколи не припиняла застосовувати МСФЗ.
МСФЗ (IAS) 1 «Подання фiнансової звiтностi»
Дане вдосконалення роз'яснює рiзницю мiж додатковою порiвняльною iнформацiєю, яка представляється на добровiльнiй основi, i мiнiмумом необхiдної порiвняльної iнформацiї. Як правило, мiнiмально необхiдною порiвняльною iнформацiєю є iнформацiя за попереднiй звiтний перiод.
МСФЗ (IAS) 16 «Основнi засоби»
Дане вдосконалення роз'яснює, що основнi запаснi частини та допомiжне обладнання, якi задовольняють визначенню основних засобiв, не є запасами.
МСФЗ (IAS) 32 «Фiнансовi iнструменти: подання iнформацiї»
Дане вдосконалення роз'яснює, що податок на прибуток, що вiдноситься до виплат на користь акцiонерiв, враховується вiдповiдно до МСФЗ (IAS) 12 «Податок на прибуток».
МСФЗ (IAS) 34 «Промiжна фiнансова звiтнiсть»
Дане вдосконалення приводить у вiдповiднiсть вимоги щодо розкриття в промiжнiй фiнансовiй звiтностi iнформацiї про загальнi суми активiв сегмента до вимог стосовно розкриття в нiй iнформацiї про зобов'язання сегмента. Згiдно цьому роз'ясненню, розкриття iнформацiї у промiжнiй фiнансовiй звiтностi також має вiдповiдати розкриттю iнформацiї в рiчних фiнансових звiтах.
Данi удосконалення набувають чинностi для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2013 року або пiсля цiєї дати.

5. Доходи та витрати
5.1 Доходи
2012
Виручка
Виручка вiд реалiзацiї розсади 919
Всього виручка 919
Iншi операцiйнi доходи
Дохiд вiд операцiйної оренди
Дохiд вiд виконання робiт (надання послуг) 10 622
1 437
Доходи вiд курсової рiзницi 513
Дохiд вiд ЖКГ 206
Доходи вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв 154
Iншi операцiйнi доходи 512
Всього iншi операцiйнi доходи 13 444
Iншi фiнансовi доходи
Дивiденди отриманi 4079
Iншi фiнансовi доходи 13
Всього iншi фiнансовi доходи 4 092
Всього доходи 18 455

5.2 Собiвартiсть
2012
Витрати на енегроносiї 533
Заробiтна плата та соцiальнi внески 482
Сировина i матерiали 200
Послуги 107
Амортизацiя необоротних активiв 107
Iншi витрати 64
Всього 1493

5.3 Адмiнiстративнi витрати
2012
Амортизацiя необоротних активiв 1262
Банкiвськi послуги 952
Заробiтна плата та соцiальнi внески 802
Послуги 789
Матерiальнi витрати 133
Iншi адмiнiстративнi витрати 87
Податки та збори 42
Всього 4067
4 Iншi операцiйнi витрати
2012
Оренда землi 5392
Утримання об’єктiв нерухомостi 5375
Сумнiвнi та безнадiйнi борги 1474
Утримання об’єктiв ЖКГ 781
Податок на землю 600
Операцiйна курсова рiзниця 369
Реалiзацiя iнших оборотних активiв 56
Iншi операцiйнi витрати 226
Всього 14273

5.5 Фiнансовi витрати
2012
Вiдсотки за позиками 872
Всього 872

5.6. Iншi витрати
2012
Збиток вiд пероцiнки iнвестицiйної нерухомостi
за справедливою вартiстю) 2510
Iншi витрати 4
Всього 2514
6. Податок на прибуток
2012
Вiдстрочений податок на прибуток (дохiд) 347
Всього дохiд по податку на прибуток, вiдображений
в звiтi про фiнансовi результати 347


7. Основнi засоби
Будинки та споруди Машини та обладнанння Транспортнi засоби Iнструменти прилади, iнвентар Незавершене будiвництво Iншi основнi засоби Всього
Первiсна вартiсть
На 01/01/2012 27575 1871 430 788 31 207 30902
Придбання 6 36 2400 24 2466
Вибуття 9 10 94 1 10 124
На 31/12/2012 27566 1867 336 823 2431 221 33244
Знос
На 01/01/2012 17367 1539 416 703 54 20079
Нарахований знос 1080 115 10 46 12 1263
Вибуття 12 11 92 115
На 31/12/2012 18435 1643 334 749 - 66 21227
Залишкова вартiсть на 01/01/2012 10208 332 14 85 31 153 10823
Залишкова вартiсть на 31/12/2012 9131 224 2 74 2431 155 12017

8. Iнвестицiйна нерухомiсть

31/12/2012
Залишок на 01.01.2012 року 12 533
Чистий збиток вiд коригування справедливої вартостi
iнвестицiйної нерухомостi: -2 510
Залишок на 31.12.2012 року 10 023

9. Запаси
31/12/2012 01/01/2012
Будiвельнi матерiали 53 -
Матерiали сiльськогосподарського призначення 8 -
Сировина та матерiали 15 -
Паливо 3 6
Малоцiннi та швидкозношуванi предмети 9 -
Всього запасiв 88 7

10. Торгова дебiторська заборгованiсть
31/12/2012 01/01/2012
Торгова дебiторська заборгованiсть (номiнальна вартiсть) 7 004 6 149
Резерв пiд зменшення корисностi (86) (1470)
Всього 6 918 4 679
Станом на 31 грудня 2012 р. торгова дебiторська заборгованiсть номiнальною вартiстю 86 тис. грн. (на 01 сiчня 2012 р. - 1470 тис. грн.) була знецiнена, та по нiй був створений резерв пiд зменшення корисностi у повному обсязi.
Iндивiдуально знецiнена дебiторська заборгованiсть Всього

На 01/01/2011 1 470 1 470
Нарахування за рiк 86 86
Списанi суми 1 470 1 470
Вiдновлення невикористаних сум - -
На 31/12/2012 86 86

Станом на 01 сiчня та 31 грудня 2012 р. торгова дебiторська заборгованiсть є безвiдсотковою i погашається в ходi звичайної господарської дiяльностi Компанiї.

11. Авансовi платежi виданi
31/12/2012 01/01/2012
Аванси виданi (номiнальна вартiсть) 4 643 46
Резерв пiд зменшення корисностi - -
Всього 4 643 46
12. Податки до вiдшкодування та попереднi оплати по податках
31/12/2012 01/01/2012
Податок з доходiв фiзичних осiб - 9
Податок на додану вартiсть 804 734
804 743

13. Iнша дебiторська заборгованiсть
31/12/2012 01/01/2012
Заборгованiсть за реалiзованими цiнними паперами 43 505 82 727
Всього 43 505 82 727



14. Поточнi фiнансовi iнвестицiї
31/12/2012 01/01/2012
Iнвестицiйнi сертифiкати 29 147 -
Всього 29 147 -

15. Грошовi кошти та їх еквiваленти
31/12/2012 01/01/2012
Грошовi кошти в касi та на поточних рахунках в банках 26 20
Депозитнi рахунки 271 32
297 52

Короткостроковi депозити розмiщуються на рiзнi строки в залежностi вiд потреби Компанiї в грошових коштах. На такi депозити нараховуються вiдсотки за вiдповiдними ставками для короткострокових депозитiв.

16. Статутний капiтал
Статутний капiтал Компанiї становить 15 100 тис. грн. (60 400 000 штук простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн.). Статутних капiтал сплачений повнiстю. Протягом 2011-2012 року емiсiя акцiй на Пiдприємствi не вiдбувалась, викупу власних акцiй Компанiя не здiйснювало.
За пiдсумками 2011 року дивiденди не оголошувались.


17. Короткостроковi кредити банку
На 31 грудня вiдсотковi кредити включали наступне:
2012 2011
Вiдсотковий кредит 6 811 2 916
6 811 2 916

Договiр кредитної лiнiї № 910 вiд 22 жовтня 2010 року з ПАТ «Державний ощадний банк України». Кредит надається у виглядi вiдновлювальної кредитної лiнiї окремими частинами (траншами) з остаточним термiном повернення не пiзнiше 31 серпня 2013р. Максимальна сума кредитних коштiв – 2 млн. гривень. Вiдсоткова ставка – 19% рiчних. Згiдно з графiком лiмiту кредитування iснуюча заборгованiсть в сумi 500 тис. грн. пiдлягає погашенню до 31.08.2013р.
Договiр кредитної лiнiї № 966 вiд 23 серпня 2012 року з ПАТ «Державний ощадний банк України». Кредит надається у виглядi вiдновлювальної кредитної лiнiї окремими частинами (траншами) з остаточним термiном повернення не пiзнiше 15 вересня 2016р. Максимальна сума кредитних коштiв – 7980 млн. гривень. Вiдсоткова ставка – 18% рiчних. Згiдно з графiком лiмiту кредитування iснуюча заборгованiсть в сумi 6 311тис. грн. пiдлягає погашенню до 31.12.2013р.

18. Торгова кредиторська заборгованiсть

31/12/2012 01/01/2012
Торгова кредиторська заборгованiсть 2 300 11 183
2 300 11 183

Станом на 01 сiчня та 31 грудня 2012 р. торгова кредиторська заборгованiсть є безвiдсотковою i погашається в ходi звичайної господарської дiяльностi Компанiї

19. Iншi короткостроковi зобов’язання
31/12/2012 01/01/2012
Заборгованiсть з одержаних авансiв 7 015 7 058
Заборгованiсть за придбанi цiннi папери 5 033 -
Податки та обов’язковi збори 383 -
Заборгованiсть з оплати працi 125 1
Вiдрахування на соцiальне страхування 127 27
12 683 7 086

20. Резерви
Резерв майбутнiх виплат персоналу Всього
На 01.01.2012 року 266 266
Нараховано протягом року 253 253
Використано (266) (266)
На 31.12.2012 року 253 253


21. Доходи майбутнiх перiодiв
31/12/2012 01/01/2012
Платежi по операцiйнiй орендi, перерахованi орендарями як заставнi платежi 6 -
Всього 6 -


22. Розкриття iнформацiї про зв’язанi сторони
Операцiї зi зв’язаними сторонами за 2012 рiк включали:

Отримання послуг з дiловодства Надана поворотна фiнансова допомога Винагорода управлiнському персоналу
ТОВ «Iнгас-Буд» 16 2 200 -
Ключовий управлiнський персонал 144
Всього 16 2 200 144

ТОВ «Iнгас-Буд» є материнсьою компанiєю, яка володiє 92,20335% акцiй СПАТ «Київська овочева фабрика». Iнших операцiй крiм надання поворотної фiнансової допомоги та отриманих послуг з дiловодства мiж Компанiєю та ТОВ «Iнгас-Буд» не вiдбувалось.
Станом на 31 грудня 2012 року ключовий управлiнський персонал складався з 2 керiвникiв. Загальна сума винагороди управлiнському персоналу за 2012 рiк становила 144 тис. грн. Зазначена винагорода є короткостроковою.


23. Фактичнi i потенцiйнi зобов’язання
Податковi ризики
Українське законодавство та нормативнi акти, що регулюють сферу оподаткування та iншi аспекти дiяльностi компанiй, включаючи валютний контроль i митне законодавство, продовжують змiнюватися. Положення законiв i нормативних документiв не завжди є чiткими i трактуються по-рiзному мiсцевими, регiональними та державними органами, а також iншими урядовими установами. Випадки розходжень у трактуваннi законодавства не поодинокi. Керiвництво вважає, що дiяльнiсть Компанiї здiйснюється в повнiй вiдповiдностi з законодавством, що регулює її дiяльнiсть, i що Компанiя нарахувала та сплатила усi необхiднi податки. У зв’язку з викладеним, Компанiя не нараховувала резерв на потенцiйнi податковi зобов’язання.

24. Фiнансовi iнструменти та управлiння ризиками
Основнi фiнансовi iнструменти Компанiї включають процентнi кредити та позики, грошовi кошти та їх еквiваленти та iншi оборотнi фiнансовi активи. Компанiя має iншi фiнансовi iнструменти, як, наприклад, торгова кредиторська i дебiторська заборгованiсть, що виникають безпосередньо в ходi її операцiйної дiяльностi. Полiтика Компанiї не передбачає торгiвлi фiнансовими iнструментами.
Компанiї властивi кредитний ризик, ризик лiквiдностi та ринковий ризик.
Загальна програма управлiння ризиками сконцентрована на непередбачуваностi та неефективностi фiнансового ринку України i спрямована на зменшення його потенцiйного негативного впливу на фiнансовий стан Компанiї. Вище керiвництво Компанiї контролює процес управлiння даними ризиками, а дiяльнiсть Компанiї, пов'язана з фiнансовими ризиками, здiйснюється згiдно з вiдповiдною полiтикою та процедурам, при цьому виявлення, оцiнка та управлiння фiнансовими ризиками здiйснюються вiдповiдно до
полiтикою Групи. Пiдходи до управлiння кожним iз цих ризикiв представленi нижче.

Ринковий ризик
Ринковий ризик - це ризик того, що справедлива вартiсть майбутнiх грошових потокiв по фiнансових iнструментах буде коливатися внаслiдок змiн ринкових цiн. Ринковi цiни мiстять у собi три типи ризику: ризик змiни процентної ставки, валютний ризик та iншi цiновi ризики. Компанiї не притаманний суттєвий ризик змiни процентної ставки, оскiльки вона звичайно залучає кредити за фiксованими ставками. Також Компанiї не притаманнi iншi цiновi ризики.
Валютний ризик - це ризик того, що вартiсть фiнансового iнструменту коливатиметься внаслiдок змiн валютних курсiв. Ризик Компанiї, пов'язаний зi змiнами валютних курсiв, стосується насамперед операцiйної дiяльностi Компанiї (коли торговельна кредиторська i дебiторська заборгованiсть Компанiї деномiнованi в iноземних валютах). Проте, так як Компанiя не веде активної зовнiшньоекономiчної дiяльностi, їй не притаманний суттєвий валютний ризик.

Ризик лiквiдностi
Компанiя здiйснює аналiз строкiв погашення активiв i зобов'язань i планує свою лiквiднiсть в залежностi вiд очiкуваних строкiв погашення вiдповiдних фiнансових iнструментiв. Потреба Компанiї в коротко- i довгостроковiй лiквiдностi здебiльшого забезпечується за рахунок грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi.

Кредитний ризик
Кредитний ризик - це ризик того, що контрагент не виконає своїх зобов'язань за фiнансовими iнструментам або за контрактом, що може призвести до фiнансових збиткiв. Компанiї властивий кредитний ризик вiд операцiйної дiяльностi (насамперед, за торговою дебiторською заборгованiстю) та вiд фiнансової дiяльностi, включаючи депозити в банках i фiнансових установах, операцiї з iноземною валютою та iншi фiнансовi iнструменти. Фiнансовi iнструменти, якi потенцiйно можуть призвести до суттєвої концентрацiї кредитного ризику Компанiї, складаються в основному iз коштiв у банку, короткострокових депозитiв, iнших оборотних фiнансових активiв, а також торгової та iншої дебiторської заборгованостi.
Кошти Компанiї розмiщуються у великих банках, якi розташованi в Українi i мають гарну репутацiю. Дебiторська заборгованiсть представлена за вирахуванням резервiв сумнiвної заборгованостi. Концентрацiя кредитного ризику за торговою дебiторською заборгованiстю обмежується тим фактом, що клiєнтська база Компанiї включає значну кiлькiсть невеликих клiєнтiв, якi вважаються непов'язаними сторонами. Керiвництво має розроблену кредитну полiтику, i потенцiйнi кредитнi ризики постiйно вiдстежуються. Оцiнка ризику здiйснюється по всiм покупцям, якi кредитуються на суму, що перевищує
певний лiмiт. Кредитний ризик, що виникає за фiнансовим операцiям, знижується шляхом диверсифiкацiї, вибору контрагентiв виключно з високим кредитним рейтингом i встановлення лiмiтiв сукупного кредитного ризику по кожному контрагенту. Кредитний ризик Компанiї вiдслiдковується й аналiзується в кожному конкретному випадку, i керiвництво Компанiї вважає, що кредитний ризик адекватно вiдображений у резервах на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi активiв.

Управлiння капiталом
Компанiя розглядає статутний капiтал як основне джерело формування капiталу. Також Компанiя може погашати заборгованiсть шляхом зовнiшнього фiнансування. Цiлями Компанiї при управлiннi капiталом є забезпечення здатностi Компанiї продовжувати функцiонувати на безперервнiй основi з метою одержання прибутку для акцiонерiв i вигод для iнших зацiкавлених осiб, а також забезпечення фiнансування Компанiї. Керiвництво постiйно контролює структуру капiталу Компанiї та може коригувати свою полiтику i цiлi
управлiння капiталом з урахуванням змiн в операцiйному середовищi, тенденцiях ринку або стратегiї розвитку.

25. Подiї пiсля звiтної дати

Пiсля звiтної дати подiї, наслiдки яких мали б вплив на фiнансову звiтнiсть за рiк, що закiнчився 31.12.2012 року, не вiдбувались.





Генеральний директор Палiй О.М



Головний бухгалтер Гурнак Л.Г.



д/н

д/н

д/н